OCCUPY DAVOS

Znaju li Eskimi protestirati?

24.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Sutra počinje još jedan Svjetski ekonomski forum u Davosu, no uloga ključne atrakcije nije zapala Angelu Merkel i Davida Camerona, koji će, među inima, prisustvovati globalnoj gospodarskoj ćakuli, već prosvjednicima iz pokreta Occupy. Naime, organizator Occupy Davosa, mladi švicarski ljevičar David Roth, s kolegama je već izradio nekoliko iglua u kojima će boraviti za vrijeme trajanja foruma. Prvo i posljednje pitanje glasi – je li sve tek samo ukras ili pokret stvarno ima snage revitalizirati svoje redove?

Svjetski gospodarski forum u Davosu nije baš sastanak investicijskih bankara s Wall Streeta, ima tu i ljudi koji iskreno žele promjenu načina na koji svjetski financijski sustav proizvodi malobrojnu klasu enormno bogatih, a s druge strane srednji sloj gura u siromaštvo. Svejedno, i ovogodišnjim popisom uzvanika dominiraju lica i imena iz SAD-a i zapadne Europe, a azijski ili arapski lideri mogu se izbrojati na prste. Ponovimo tek usput da će forum biti otvoren govorom Angele Merkel, a David Cameron obratit će se audijenciji u četvrtak svojom tezom o 'turbo kapitalizmu' koji je pojedince učinio nezasluženo bogatima i slomio vezu između rizika i nagrade. Naime, osrednji su menadžeri ubirali milijarde premija.

Detaljnije se o uzvanicima možete informirati ovdje, no što nas sada zanima je pitanje ima li smisla ili težine 'okupacija' Davosa, a koju organizira David Roth, predsjednik Švicarske mladeži socijalista? Naime, mnogi od sudionika foruma dijele mišljenje prosvjednika koji su izgradili kamp od iglua nedaleko od željezničke stanice. Primjerice, Klaus Schwab, profesor poslovne škole koji je i pokrenuo Svjetski gospodarski forum pred 41 godinu. 'Još uvijek nismo naučili iz grešaka prošlosti', kazao je Schwab pozivajući financijske menadžere na više poniznosti. U suprotnom nas čeka distopija, tj. antiutopija, gdje će svjetska ekonomija spiralno propasti povučena silnicama društvenih nemira, protekcionizama, nacionalizama i populizama, tvrdi osnivač foruma.

Prema pisanju Reutersa, još je jasniji Afir Naqvi, izvršni direktor Abraaj Capitala, koji predviđa rast pokreta Occupy zbog evidentnih nejednakosti u društvu. U prosinačkom izvještaju Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj donosi podatak da je jaz između siromašnih i bogatih na najvišoj razini unazad 30 godina. Scwab to zna u nešto drukčijim brojkama. Kaže kako prosječan upravitelj tvrtke u SAD-u zarađuje 142 puta više od prosječnog radnika. Njegova je pak ideja da bi to trebalo biti najviše 20.

Generalna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata trgovaca Sharan Burrow mišljenja je da je previše jednostavno reći kako trebamo novi sustav. 'Postojeći sustav ne funkcionira zbog izuzetne gramzljivosti, izuzetne nejednakosti i napada na radnička prava, što dovodi do smanjene potražnje na tržištu. Ako poslovnjaci ne shvate to na vrijeme, propast će', rekao je Burrow.

Premda je kružila ideja da se predstavnici pokreta Occupy pozovu na raspravu, ništa od toga s obzirom na to da se, prema Schabovim riječima, ne može polemizirati s nekim tko je isključivo negativno nastrojen. Usto, dodaje, nemaju definirane predstavnike.

Ostaje također mali paradoks da se nemali broj sudionika na ovogodišnjem Davosu slaže da kapitalizam bez socijalne odgovornosti nema budućnost. Protestirati protiv tako raznorodnog društva koje je i samo svjesno nužnosti promjene pomalo otupljuje oštricu Occupy WEF-a i malo je vjerojatno da će dati novi impetus pokretu. Pogotovo zato što je promišljena i provediva alternativa kapitalizmu još uvijek pusta želja. Ono što je pak vrlo ostvarivo jesu korekcije postojećeg stanja stvari, nešto o čemu će se na Svjetskom gospodarskom forumu, za sada i nažalost, tek puno pričati.