PAKAO ZA ELITE

Occupy u Davosu gradi iglue i najavljuje opake akcije!

18.01.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorit će 25. siječnja 42. svjetski gospodarski forum (WEF) u Davosu, objavili su u srijedu organizatori o skupu redovito praćenom prosvjedima, a ove godine skupina Occupy WEF u tom švicarskom zimovalištu gradi iglue i najavljuje akcije protiv 'samozvanih elita'

Među šefovima država i vlada uz Angelu Merkel će u Davos stići i predsjednici Izraela te Meksika Shimon Peres i Felipe Calderon, britanski premijer David Cameron i američki ministar financija Timothy Geithner. Očekuje se i predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te Pascal Lamy, čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Forum je 1971. utemeljio profesor ekonomije Klaus Schwab (73), kao mjesto godišnjih susreta za razmjenu mišljenja političara, gospodarstvenika i znanstvenika o svjetskim kretanjima. Ove će godine središnja tema biti 'razvoj novih modela'.

Za sigurnost 2.500 sudionika skrbit će se 5.000 vojnika koji će također držati na oku prosvjednike.

'WEF je forum u kojem se okupljaju samozvane elite. Važno je mobilizirati se u toj situaciji', rekao je predsjednik Švicarske mladeži socijalista David Roth

Skupina Occupy WEF (Zauzmi Svjetski gospodarski forum) počela je graditi iglue za smještaj svojih ljudi po uzoru na šatorska naselja u kojima su mjesecima logoravali prosvjednici protiv bankarske pohlepe i svjetske financijske moći od New Yorka i Kanade do Europe.

Roth nije otkrio kakve akcije pokret priprema, a Klaus Schwab je ustvrdio da je forum otvoren svima no zapitao se koga to 'Occupy zapravo predstavlja'.

Godišnja kotizacija za sudjelovanje 1.000 najvećih svjetskih poduzeća na forumu iznosi 42.500 švicarskih franaka (oko 35.000 eura).