ŠETAČI, OPREZ!

Zmije zaboravile utonuti u zimski san

20.10.2013 u 22:53

Bionic
Reading

Opće je poznato da je slijedom stalnih globalnih klimatskih promjena priroda postala nepredvidiva za svijet biljaka i životinja. Lastavice su prilično kasno odletjele u toplije krajeve, kukci se sve čudnije ponašaju. Stoga ne čudi što je u ovo doba godine moguće naići na zmiju otrovnicu, mada se većina njih prije mjesec dana povukla u skloništa, piše Novi list

Edo Žeželić, veliki zaljubljenik i poznavatelj prirode, stalni posjetitelj planinskog masiva Rebar, gdje čisti šetnice, povijesne stare putove koji su vodili iz smjera Bakra prema Grobniku, susreo se s poskokom kamenjarom sivo-crne boje koji ga je dočekao na grani gdje lovi kukce.

'Ovog poskoka vidim često, jer bez obzira na vremenske uvjete stalno je na grani. Gotovo da se i ne miče, te povremeno u krugu od deset metara mijenja grane, pa ga se može vidjeti na visini od pol metra i više. U ovom gustišu je mirno, nitko ga ne ometa pa mu je to najbolja pozicija za lov', pojasnio je Žeželić za Novi list. Ističe kako je riječ o starijem poskoku, koji je godinama tu. To zaključuje po veličini i crvenoj boji repa koji je kod starijih poskoka jako izražen, dosta dugačak i krupan.

Upozorava šetače da ne diraju poskoke jer su zaštićeni.