OBJAŠNJENJE MINISTARSTVA PRAVOSUĐA

'Zloporaba u poslovanju samo je prividno ukinuta'

30.01.2013 u 18:01

Bionic
Reading

Zloporaba u gospodarskom poslovanju nije nestala iz Kaznenog zakona, nego to kazneno djelo više ne egzistira pod istim nazivom - objasnili su u Ministarstvu pravosuđa na upit tportala

Jutarnji list objavio je priču o vlasniku tvrtke Makar d.o.o. iz Lipika, Alenu Makaru, koji je iznenada pravomoćno oslobođen optužbi za zloporabu gospodarskog kriminala jer to kazneno djelo od ove godine više ne postoji u zakonu.

Makara je Općinski sud u Bjelovaru prošloga ljeta nepravomoćno osudio na šest mjeseci zatvora za to kazneno djelo jer je ostao dužan državi gotovo 34 tisuće kuna poreza. Posljednjih zarađenih 57 tisuća kuna nije dao državi, nego je isplatio radnicima plaće. Prije nekoliko dana, piše Jutarnji, Makar je očekivao pravomoćnu presudu i imao je što dočekati, i to s veseljem – sud ga je oslobodio optužbi jer kazneno djelo za koje su ga teretili prije šest mjeseci više ne postoji. Makar je doživio neviđeno pravno čudo!

U Ministarstvu pravosuđa objašnjavaju da je novi Kazneni zakon samo prividno ukinuo kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. 'Navedeno kazneno djelo više ne egzistira pod istim nazivom, već je obuhvaćeno kaznenim djelima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, subvencijske prijevare, utaje poreza ili carine, kao i prijevare u gospodarskom poslovanju. Zloporaba u gospodarskom poslovanju novim Kaznenim zakonom nije 'legalizirana', već kazneno djelo i nadalje egzistira u drugačijem obliku', objasnili su u Ministarstvu pravosuđa.

Kada je u pitanju slučaj Makar, Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je upoznato s navedenim slučajem i sadržajem presude u kojoj je, ističu, između ostalog navedeno i 'kako činjenični opis iz izreke prvostupanjske presude nije sadržavao ni konstitutivni element bića kaznenog djela'. 'Iz navedenog proizlazi da je u konkretnom slučaju sporan već i sam činjenični opis pa pitanje pravnog kontinuiteta ovdje nije moguće primijeniti', istaknuli su u Ministarstvu pravosuđa.

Dakle, može se zaključiti da u Ministarstvu smatraju kako za odbacivanje svih optužbi nije zaslužna izmjena Kaznenog zakona, nego činjenični opis kaznenog djela u optužnici.