STRAVA U KONGU

Zločinac Lubanga djeci-vojnicima mora isplatiti 10 milijuna dolara

15.12.2017 u 16:35

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud u petak je dosudio isplatu kolektivne odštete u iznosu od 10 milijuna dolara, namijenjene djeci-vojnicima prisiljenima na borbu u redovima milicije bivšeg kongoanskog ratnog zapovjednika Thomasa Lubange

"Iznos kolektivne odštete koju Lubanga treba isplatiti žrtvama iznosi 10 milijuna dolara", rekao je sudac Marc Perrin de Brichambaut. 

Iako se zna za 425 izravnih i neizravnih žrtava koje su podnijele zahtjev za odštetom, suci nisu uspjeli odrediti precizan broj. Kazali su da znaju za "stotine, a možda i tisuće dodatnih žrtava Lubanginih zločina". 

Odšteta za svaku od 425 žrtava iznosi 8000 dolara, što je ukupno 3,4 milijuna dolara, kazao je sudac Perrin de Brichambaut. ICC je osigurao još 6,6 milijuna za ostale potencijalne žrtve. Lubanga može uložiti žalbu na presudu. 

Bivšega zapovjednika milicije iz Demokratske Republike Konga Thomasa Lubangu u ožujku 2012. ICC je proglasio krivim za novačenje djece vojnika. 

"Sud je jednoglasno odlučio da je tužiteljstvo bez ikakve dvojbe dokazalo da je Thomas  Lubanga kriv za zločine novačenja djece mlađe od 15 godina u miliciju u kojoj su aktivno sudjelovali u oružanom sukobu", glasila je presuda prije pet godina.

Lubanga je u ožujku 2006. izručen sudu i prebačen Haag. Optužnica ga je teretila za novačenje djece mlađe od 15 godina u oružanu miliciju FPLC-a, kojima je naredio aktivno sudjelovanje u građanskom ratu u pokrajini Ituri između rujna 2002. i kolovoza 2003. godine.

"Ovo je priznanje velikim patnjama koje su proživjela ta djeca", rekla je AFP-u Sandra Olsson, ravnateljica programa nevladine organizacije Child Soldiers International.