NOVAČENJE DJECE

Za 10 godina postojanja prva presuda Međunarodnog kaznenog suda (?!)

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.03.2012 20:53
  • Objavljeno 13.03.2012 u 15:25
Kongo (1)

Kongo (1)

Izvor: Reuters / Autor: Finbarr O'Reilly/Reuters

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu izreći će u srijedu, 10 godina nakon osnutka, svoju prvu presudu, a okrivljeni je bivši zapovjednik kongoanske milicije Thomas Lubanga, optužen za novačenje djece vojnika u građanskom ratu 2002. i 2003. u pokrajini Ituri u Demokratskoj Republici Kongo

Čitanje presude najavljeno je za srijedu ujutro, a kazna će, bude li osuđen, 51-godišnjem Lubangi biti izrečena naknadno. Suđenje utemeljitelju i voditelju Unije kongoanskih domoljuba i bivšem zapovjedniku Domoljubnih snaga prvo je suđenje na tom sudu započeto 26. siječnja 2009.

Međunarodni kazneni sud (International criminal court, ICC) osnovan je na temelju Rimskog statuta ICC-a koji je stupio na snagu 1. srpnja 2002. i stalna je ustanova ovlaštena suditi osobama optuženima za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sud je počeo raditi 2003.

'Prva presuda je bitna', ističe Geraldine Mattioli, zadužena za međunarodnu pravdu u nevladinoj udruzi Human rights watch jer 'ICC šalje snažan signal ratnim zločincima da ne mogu više ostati nekažnjeni ako im se ne sudi u njihovim zemljama'.

Thomas Lubanga izručen je sudu i prebačen u Den Haag u ožujku 2006, optužen za novačenje djece mlađe od 15 godina u oružanu miliciju FLPC.

Djeca su aktivno sudjelovala u građanskom ratu u pokrajini Ituri na sjeveroistoku DR Konga od rujna 2002. do kolovoza 2003, dok je trajao oružani sukob.

U međuetničkim sukobima i nasilju između milicija za nadzor rudnika zlata i drugih prirodnih bogatstva u pokrajini Ituri ubijeno je 60.000 ljudi od 1999, prema podacima nevladinih udruga.

Suđenje je trebalo trajati šest do devet mjeseci, a trajalo je dvije godine i osam mjeseci. Optužba i obrana svoj su posao završili u kolovozu 2011, a obrana je prikupila iskaze 123 žrtava.

Lubangin suoptuženik je Bosco Ntaganda, bivši pomoćnik zapovjednika milicije FPLC. Za njim je izdan uhidbeni nalog 2006, no on je još u bijegu i sada je član kongoanske vojske. ICC redovito kongoanskim vlastima ponavlja da Ntaganda treba biti uhićen.

Pri sudu su otvorene istrage za zločine u sedam afričkih zemalja: Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoafričkoj Republici, u pokrajini Darfur u Sudanu, Keniji, Libiji te Obali Bjelokosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi