MIR NAKON 20 GODINA

Afrički čelnici potpisali mirovni sporazum za DR Kongo

24.02.2013 u 14:47

Bionic
Reading

Čelnici osam zemalja afričke regije Velikih jezera uz posredništvo UN-a potpisali su u nedjelju u Adis Abebi mirovni sporazum o završetku dva desetljeća dugog sukoba na istoku Demokratske Republike Konga

Afrički čelnici trebali su taj sporazum potpisati prošlog mjeseca, ali nisu uspjeli zbog neslaganja oko toga tko će zapovijedati novim regionalnim snagama koje će biti razmještene u istočnom Kongu.

Kongoanska vojska bori se protiv pobunjeničke skupine M23. Pobunjenici su pokrenuli oružani ustanak protiv vlasti u travnju prošle godine, a svoj pokret su nazvali M23 prema propalom mirovnom sporazumu koji je potpisan 23. ožujka prije gotovo četiri godine. Procjenjuje se da je u sukobu raseljeno pola milijuna ljudi. Taj je sukob bio nastavak višedesetljetnih obračuna raznih skupina i zemalja na istoku DR Konga, bivšeg Zaira.

Mirovni sporazum, nazvan Okvir za sigurnost i suradnju DR Konga i regije Velikih jezera, potpisan je u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona i čelnika iz Mozambika, Ruande, Ugande, Tanzanije, JAR-a, DR Konga, Republike Kongo i Južnog Sudana.

'Nadam se da će sporazum dovesti do razdoblja mira i stabilnosti za narod DR Konga i regije', rekao je Ban

Sporazumom će se ustanoviti posebna intervencijska brigada UN-a za istočni Kongo i stvoriti politički okvir za uspostavu trajnog mira.