MILINOVIĆ O UKIDANJU RODILIŠTA

'Život žena i djece važniji od Sinjske alke'

  • Autor: M.B./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2010 17:23
  • Objavljeno 13.05.2010 u 16:40
Darko Milinović

Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Goršić

Nakon što je jučer ministra Darko Milinović najavio ukidanje rodilišta u Sinju, Makarskoj, Imotskom i Supetru, građani tih gradova najavili su prosvjede. No Milinović ne misli mijenjati svoju odluku

'Neću mijenjati svoju odluku o rodilištima', rekao je danas prije početka sjednice Vlade a 'svojim hrabrim prijateljima' iz Cetinske krajine poručio je da će između 'Sinjske alke i alkara uvijek birati život žena i djece'.


Viteško alkarsko društvo koje je pozvalo ministra Milinovića da preispita odluku jer se njome, kako kažu, narušava autentičnost i opstojnost Sinjske alke, s obzirom na to da sudionici smiju biti samo oni rođeni u Sinju.

Pravobraniteljica za djecu protiv pripajanja dječjih bolnica

Mililinovićevu racionalizaciju zdravstva kritizirala je danas i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Reagirajući na najavljeno pripajanje zagrebačkih dječjih bolnica velikim bolnicama, Jelavić se usprotivila se pripajanju specijaliziranih dječjih zdravstvenih ustanova bolnicama općeg tipa te zatražila od ministra zdravstva Darka Milinovića da joj prethodno prikaže procjenu mogućih posljedica takve odluke na zdravstvenu skrb o djeci.


'Svjesni smo potrebe da se glomazan sustav racionalizira i učini učinkovitim i ekonomski prihvatljivim, no nismo za 'praktična' rješenja' ukoliko ona znače nedovoljnu i neujednačenu dostupnost zdravstvene skrbi za svako dijete', istaknula je pravobraniteljica u pismu ministru zdravstva.

Ujedno mu je predložila da razmotri mogućnost da se Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, Dječja bolnica za bolesti dišnog sustava Srebrnjak te Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak objedine u jednu ustanovu. To bi, smatra, omogućilo transparentno korištenje novca bez bojazni da će velike bolnice u raspodjeli sredstava imati prioritet nad onima koje skrbe o zdravlju djece.

'Čini nam se da i sada imamo previše djece koja moraju putovati zbog primjerenog liječenja i zdravstvene skrbi, a bojimo se da predloženom racionalizacijom situacija ne bude još gora i nepovoljnija za male bolesnike, posebice one s kroničnim bolestima', navodi u pismu Mila Jelavić.

Predloženom racionalizacijom zagrebačkih bolnica, u kojoj bi Zagreb umjesto 16 dobio šest bolnica, predviđeno je da Klaićeva bolnica zajedno s još nekoliko bolnica postane dio buduće Sveučilišne bolnice Sestara milosrdnica, dok bi se Specijalne bolnice Srebrnjak i Goljak pripojile Kliničkoj bolnici Sveti Duh. Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj pripojila bi se pak Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Milinović je na sjednici Vlade prilikom donošenja odluke o pripajanju zagrebačkih bolnica rekao da će se reformom racionalizirati cijeli sustav i smanjiti liste čekanja u bolnicama za 20 do 30 posto. Odgovorio je netočna informacija pravobraniteljice za djecu koja je rekla da će se smanjiti sredstva za 900 tisuća djece. kaže da je to netočno i naglašava da proračun do sada plaća i smještaj za majke djece koja se liječe u inozemstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi