BOŽIĆNA PRIČA

Život u azilu - bijeg od domovine

24.12.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Šezdesetak kilometara od Zagreba, na samom ulazu u grad čije konture ocrtavaju okomite linije tvorničkih dimnjaka, Kutinu, nalazi se zgrada Prihvatilišta za tražitelje azila. Od zgrada u blizini izdvaja je tek žičana ograda koja je okružuje. Za 53 ljudi, koliko ih je u njoj trenutno smješteno, nada u život dostojan čovjeka nije prestala prolaskom kroz njezina vrata

Neki od njih pobjegli su iz zemalja u kojima su rođeni gonjeni strahom za goli život, neki bježe od premlaćivanja i prijetnji, a neke je u bijeg natjerao očaj siromaštva. Uz odrasle članove ove male zajednice, u Prihvatilištu je smješteno i dvanaest maloljetnika bez pratnje, a nešto bolje od života koji poznaje očekuje i jedna trudnica.

Za 35-godišnju Alsu, medicinsku sestru iz Ukrajine, bolji život nije tek fraza. Nakon pretrpljenih trauma, vijest o pozitivnom rješenju njezinog zahtjeva za azilom ispunila ju je, kako kaže, tihom radošću. Svu svoju mladenačku energiju prema istom cilju usmjerio je i 27-godišnji Amour, student iz Konga, čiji su problemi započeli objavljivanjem knjige o nestanku 300 ljudi nakon vojnog puča.

Zabilježili smo njihove potresne priče.

Život u azilu - bijeg o domovine