POP UP

Život je pjesma

  • Autor: Luka Rukavina
  • Zadnja izmjena 29.06.2010 18:36
  • Objavljeno 27.04.2010 u 11:30
The sound of music

The sound of music

Izvor: sxc.hu / Autor: Valentina Jori

Mjuzikl je jedna od najstarijih kazališnih formi. Prethode mu, naravno, opera i opereta, a moralo je proći nekoliko stoljeća dok nismo odlučili zapjevati u nešto ležernijem izdanju.

Svojevremeno su naše bake i mame hrlile na 'Moje pjesme, moji snovi' i lile litre suza, a danas je mjuzikl sveprisutan i na najmasovnijem od svih medija, televiziji. Sastavili smo za vas listu više ili manje uspješnih mjuzikl epizoda serija koje su nam srcu drage.

 

'Buffy – ubojica vampira' : U zadnje vrijeme najčuveniji primjer je svakako Buffy, koja je nakon šest sezona propjevala, i to u epizodi 'Once More With Feeling', koja je simpatična, catchy, ali i vrlo ozbiljna. Naime, sve istine koje su izašle na vidjelo u seriji izrečene su u pjesmi, a likovi se u zadnjem songu pitanju 'Where do we go from here?'. Neke veze bivaju prekinute (Willow i Tara), a neke konačno započnu, kao u slučaju vampira Spikea koji preklinje Buffy da se odluči ili ga ostavi na miru, ali oboje ne mogu odoljeti poljupcu prije nego što se (doslovno) spusti crvena zavjesa.


'Xena – princeza ratnica' : Puno se pjevalo u antičko doba, Herkul, hvala bogovima, nije dobio rock baladu, ali njegova kolegica Xena se nije sramila svog glasa (i stasa). U epizodi treće sezone 'The Bitter Suite' Xena i Gabrielle kroz katarzu pjesme ipak uvide da ne mogu jedna bez druge, a 'bog iz mašine' riješi sve nedaće. Nešto kasnije, Xena postaje rokerica i urla 'War, what is it good for?', duhovito, ali i elementarno pitanje.


'Stažisti' / 'Chicago Hope' : Stažisti iz Sacred Hearta su uobičajeno vrckavi i u pjesmi, dok je 'Chicago Hope' bio nešto tradicionalniji pa pacijent ima tumor na mozgu i halucinira arije. Ajme, znači li to da će i 'Naša mala klinika' propjevati?!!

 

 

'Simpsoni' / 'South Park' / 'Batman – Brave and Bold' : Donekle smo mogli očekivati da 'Simpsoni' i 'South Park', dvije vrlo progresivne animirane serije, dobiju i posebne glazbene epizode. Obitelji Simpson useli se Marry Poppins, a Kyle i škvadra su čagali čak i na velikom platnu. Onaj koga ovdje sigurno nismo očekivali je – Batman. Video govori tisuće riječi.

 

'Cop rock' : Kod nas davno prikazana ludost gdje murjaci spontano zapjevaju prije odlaska u patrolu ili tijekom ispitivanja sumnjivaca. Kao i horde drugih, 'Cop Rock' je bio ispred svog vremena i preživio je svega 11 epizoda.

 

'Lude 70-te' / 'Kako sam upoznao...' : Dva recentna sitcoma obilježila su stote epizode hitovima i mrdoguzom. 'Lude 70-te' crpile su iz kataloga popa 70-ih (s odličnim rezultatima), a pjesmi vičan Neil Patrick Harris (poznat kao teen doktor Doogie Howser), koji je izveo i uvodni song na ovogodišnjim Oscarima, obilježio je stotu epizodu 'Kako sam upoznao...' pjesmom o – odijelima.


'Život na sjeveru' : U epizodi četvrte sezone 'Old Tree' Shelly se može izraziti samo pjesmom, i to radi vrlo uspješno, čak joj i Holling uskoči na jednu kiticu.

 

'GLEE' – izvan konkurencije : Kao epilog ove priče, naš krunski primjer je ujedno najveći ovogodišnji TV hit, srednjoškolci iz istočnog Ohija koji tri do pet puta po epizodi pjevaju pop hitove, songove iz mjuzikla i mashupove. 'GLEE' je vrhunski eskapizam, ali i dokaz da svaka generacija ima svoje songove i pripadajuću im koreografiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!