IZ KUĆE LJUDSKIH PRAVA

'Živković se nije uklopio u politički pristup medijima'

11.12.2012 u 21:12

Bionic
Reading

Sanja Sarnavka u ime Kuće ljudskih prava, Mislav Žitko u ime Sindikata Akademske solidarnosti te novinari Nataša Škaričić i Željko Valentić izrazili su danas nezadovoljstvo hitnom smjenom Milana F. Živkovića s dužnosti savjetnika za medije ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić ističući kako za to nije bilo racionalnog razloga

Istaknuli su da je Milan F. Živković prva osoba koja se u Ministarstvu kulture bavila isključivo područjem medija, a potaknuo je i mnoge procese koji u nekim krugovima nisu dočekani s odobravanjem. Nije bilo racionalnih razloga za naglu Živkovićevu smjenu, ustvrdila je Nataša Škaričić na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava i dodala da mu je 'presudilo to što se nije uklopio u politički i lobistički pristup medijima'. Smatra da je to potvrdila i, kako je rekla, nedopustiva izjava potpredsjednice Vlade i potpredsjednice HNS-a Vesne Pusić u intervjuu 'Dnevniku' Nove TV.

Željko Valentić također smatra da je nastup Vesne Pusić razočaravajući. Rekao je kako je, sudeći po njezinu ponašanju i ponašanju predsjednika HNS-a Radimira Čačića, bahatost dio statuta te stranke. Ocijenio je da je kod Živkovićeve smjene riječ o 'školskom primjeru spina koji je režiran iz kuhinje' predsjednika Uprave EPH Ninoslava Pavića i savjetnika u Styriji, patera Ivana Tolja

'To su gazde hrvatskoga medijskog prostora, uz pomoć Pantovčaka i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića', dodao je Valentić.

Napominjući da je Sindikat Akademska solidarnost dao potporu Živkoviću, Mislav Žitko rekao je da bi zbog njegove smjene trebalo pokrenuti pitanje političke odgovornosti svih onih koji su u njoj sudjelovali.

Sanja Sarnavka
rekla je da će, ako se zbog uplitanja politike ne nastavi izrada medijske strategije, morati putem Europske unije i međunarodnih organizacija zatražiti zaštitu novinara i javnog interesa.

Svi sudionici složili su se da se ne smije prekinuti rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima nužnim za kvalitetnije novinarstvo u Hrvatskoj.