ANTIKORUPCIJSKA KAMPANJA

Živčani slomovi i 10 tisuća smijenjenih političara

02.07.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Kineski predsjednik i partijski šef XI Jinping započeo je svojim dolaskom na vlast veliku antikorupcijsku kampanju unutar Komunističke partije Kine, u kojoj je zasad smijenjeno oko deset tisuća političara, dok su mnogi u strahu od progona doživjeli živčane slomove, pa i počinili samoubojstva, javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung

Da komunističke partije vole čistke u vlastitim redovima, poznato je svakome s pučkoškolskim znanjem povijesti. No kako više na svijetu nema baš previše komunističkih partija na vlasti, ostalo je na Kinezima da provedu modernu inačicu dobre stare partijske čistke, ovoga puta pod egidom borbe protiv korupcije, koja je doista ogroman problem u tamošnjem društvu.

Ipak, kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, novi kineski predsjednik i šef Partije Xi Jinping antikorupcijsku kampanju koristi i kako bi se obračunao s unutarpartijskim protivnicima te učvrstio svoj položaj, a rezultat rada njegove istražne komisije u proteklih godinu dana jest i deset tisuća smijenjenih funkcionera Komunističke partije Kine.

Najnovija velika riba koja je uhvaćena u Xijevu antikorupcijusku mrežu je general Xu Caihou, koji je do 2012. godine bio na čelu glavnog stožera te član moćnog Politbiroa. General Xu uhićen je pod sumnjom zlouporabe položaja, primanja mita i trgovanja utjecajem, što je mnoge moćnike u Partiji potaknulo da se zapitaju nije li cijela stvar otišla predaleko. 'Pohod Xija Jinpinga protiv korupcije u Partiji daleko nadilazi sve prethodne kampanje ove vrste', piše dopisnica FAZ-a iz Pekinga Petra Kolonko, koja podsjeća i da je od dolaska novog vodstva Kine u proljeće 2012. čak 30 različitih ministara završilo na sudu zbog korupcije.


Povrh toga, antikorupcijska komisija Partije sustavno istražuje sve nivoe vlasti, baveći se i lokalnom upravom, državnim naftnim koncernom CNCP, državnom televizijom, energetskim firmama zaduženim za gradnju i upravljanje branama, pa eto i moćnim generalima. Procjenjuje se da je u kineskoj antikorupcijskoj kampanji smijenjeno oko 10 tisuća partijskih funkcionera, koji se nakon službene optužbe za korupciju rijetko uspijevaju obraniti na sudu.

U narodu Xi ima veliku podršku za svoju antikorupcijsku čistku, s obzirom na to da se prema brojnim procjenama u korupciji u Kini obrnu i ukradu milijarde dolara, a iskustva s korumpiranim državnim službenicima imaju vjerojatno svi građani Kine. No partijske strukture nisu ni približno zadovoljne ovakvim razvojem događaja, pa su Xija u zatvorenim krugovima Pekinga kritizirali njegovi prethodnici Hu Jintao i Jiang Zemin, koji novom lideru naročito zamjeraju sve brojna samoubojstva i živčane slomove partijskih drugova.

Ništa manji problem nije činjenica da mnogi partijski moćnici sada žive u strahu te odbijaju donositi bilo kakve odluke na pozicijama za koje su zaduženi jer se plaše da će biti optuženi za korupciju.

Sve to nije pokolebalo Xija Jinpinga u čistki, koja se u međuvremenu usmjerava i na članove Politbiroa čije su obitelji sumnjivo stečena bogatstva sklonili u stranim bankama. Prema mišljenju stručnjaka za Kinu Christophera Johnsona iz washingtonskog Centra za strateška i međunarodna istraživanja, Xi sebe vidi 'kao spasitelja Partije', kojemu je 'pred očima stalno primjer propasti SSSR-a'. Navodno Xi svojim partijskim drugovima uvijek ponavlja da se Komunistička partija Kine nikako ne smije pretvoriti u sovjetske komuniste. Osim kad je, naravno, riječ o čistkama.