I DALJE BEZ LEDENOG DOBA

Zima uopće neće biti rekordno hladna

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 21.10.2010 14:23
  • Objavljeno 21.10.2010 u 14:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da su nedavne najave najhladnije zime u posljednjih 1.000 godina spekulacije koje se ne temelje na znanstvenim dokazima

'Trenutno dostupna dugoročna predviđanja ne ukazuju na osobito hladnu zimu u Europi', stoji u jučerašnjem izvješću WMO koje je prenijela i kineska novinska agencija Xinhua.

Neki europski meteorolozi nedavno su objavili informacije prema kojima bi ova zima mogla oboriti mnoge rekorde.

Bugarski su stručnjaci najavili da će sezona na Balkanu biti neuobičajeno hladna i vlažna s mnogo snijega, osobito od prosinca do veljače, a ruski meteorolog Aleksandar Frolov da bi se stanovnici Moskve tjedan-dva mogli dana smrzavati na temperaturama između minus 20 i minus 25 Celzijevih stupnjeva.

Ovakve vijesti izazvale su pravu paniku u nekim europskim i azijskim zemljama. U Kini se tople zimske jakne i ugljen prodaju kao nikada, a mnogi spremaju i zalihe za slučaj nestašice. Naime, snježne oluje 2008. godine u južnom dijelu te zemlje izazvale su paralizu prometa i nestašice hrane. Slično raspoloženje vlada i u Rusiji.

Kineski meteorolog Zhang Mingying izjavio je za Global Times da se u toj zemlji zapravo očekuje relativno topla i stabilna zima.

'Ne mogu isključiti mogućnost naglog pada temperatura za kratko vrijeme, međutim, nema razloga za paniku niti za stvaranje zaliha hrane jer će to samo nepotrebno povećati cijene', rekao je. 'No ipak treba uzeti u obzir europske prognoze jer ekstremne prilike u Europi mogu imati globalni utjecaj i izazvati energetsku krizu i nestašice hrane', dodao je Zhang.

Neki mediji objavili su da bi meteorološka pojava La Nina, koja je ove godine izuzetno snažna, a nedavno je zamijenila suprotan topliji fenomen tzv. El Nino, mogla izazvati izuzetno hladnu zimu u Europi, međutim, stručnjaci ističu da ona, iako ima globalan utjecaj, izravno djeluje samo na tropski pojas Tihog oceana, odnosno da njezin utjecaj na Europu još nije dosegao veće razine koje bi se mogle objektivno potvrditi. Tako, primjerice, najnovije prognoze za Sjedinjene Države pokazuju da će zima u sjevernim saveznim državama biti hladnija i snježnija od prethodnih, dok će u ostalim dijelovima te zemlje biti natprosječno topla.

U Hrvatskoj možda malo hladnije od prosjeka

Hrvatski meteorolozi također nisu skloni katastrofičnim predviđanjima.

'Razloga za paniku nema', kaže dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

'Što se tiče sezonskih prognoza, europski centar predviđa da će zima u Hrvatskoj biti prosječna ili malo hladnija od prosjeka. Pritom će količina oborina biti oko uobičajene uz nešto veću vjerojatnost za malo više oborina u siječnju. Što se tlaka zraka tiče, on bi u razdoblju od prosinca do veljače trebao biti malo viši, što znači da će anticiklona biti pojačana te bi trebali imati duže razdoblje stabilnog vremena – na kopnu to znači više magle, a manje snijega. No treba uzeti u obzir da su sezonske prognoze još uvijek nepouzdane te da prosjeci često lažu. Tako je, primjerice, prošlogodišnja zima mnogima ostala u sjećanju kao hladna iako je zapravo bila prosječna', objasnio je prognostičar DHMZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi