hrvati u srbiji

Žigmanov zadovoljan suradnjom, kaže da je Vučić 'pouzdan partner'

28.12.2018 u 15:09

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije je pouzdan partner, rekao je u petak predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji se nada da će unapređenje položaja Hrvata u Srbiji pridonijeti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske

Vučić je u petak primio predsjednika Žigmanova, koji je i zastupnik u skupštini Srbije i s njime razmotrio realiziranje inicijativa i projekata koji pridonose boljem položaju hrvatske zajednice u Srbiji, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Hrvati su, naglasio je Vučić, ravnopravni građani Srbije "s kojima smo uvijek živjeli u slozi", ali je "potrebno još mnogo toga uraditi na ponovnoj uspostavi povjerenja" kako se ne bi osjećali da ih je država zanemarila ili da su ugroženi u društvu.

"Hrvatska zajednica mora imati sve uvjete standardne za manjinske zajednice u Srbiji. Ponosan sam što ispunjavamo obećano", naglasio je Vučić.

Najavio je da će s hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar-Kitarović u 2019. raditi na uspostavljanju bolje suradnje dviju zemalja.

Vučić i Žigmanov konstatirali su u razgovoru da je "većina ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, obrazovanja i kulture realizirana, dok je rad na preostalima u tijeku".

Među ostalim, proširena je obrazovna mreža na hrvatskom jeziku, što uključuje i osnivanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu, u tijeku su radovi na komunalnoj infrastrukturi i obnova domova kulture u Tavankutu i Monoštoru, a završava se i postupak ustupanja hrvatskoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

Žigmanov je ocijenio da je predsjednik Srbije "odgovorno pristupio ispunjavanju dogovora postignutih prigodom potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske", odnosno razgovora sa predstavnicima hrvatske zajednice u Tavankutu u lipnju 2016. godine.

"Predsjednik Vučić je naš pouzdan partner, a DSHV je odgovorna stranka i zato će uvijek istaknuti i pohvaliti svaki napredak u poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji", rekao je Žigmanov.

On je, kako se navodi u priopćenju, Vučiću "prenio zahvalnost brojnih pripadnika hrvatske zajednice, koji pozdravljaju iskren institucionalni dijalog i sve korake njihove pune integracije", navedeno je u priopćenju.