platforma 'hrvati zajedno'

Krovno tijelo Hrvata u Srbiji pred izborima: Zalagat ćemo se da budemo oslonac

28.08.2018 u 20:15

Bionic
Reading

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov izjavio je u ponedjeljak da ta stranka nastoji dobiti podršku Hrvata u Srbiji za platformu koja predviđa očuvanje elemenata njihova nacionalnoga identiteta, ali i ostvarenje nekih velikih razvojnih projekata, uoči izbora za novo Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV)

"Očekujemo kako ćemo to ostvariti u sinergiji političke stranke, hrvatskih udruga kulture, Katoličke crkve i uglednih pojedinaca“, rekao je čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

U platformi DSHV-a za izbore u HNV navodi se kako će se njihova lista „Hrvati zajedno“ zalagati da krovno tijelo Hrvata u Srbiji bude „oslonac koji skrbi o Hrvatima iz svih krajeva Republike Srbije, spona s matičnom domovinom, spona s većinskim narodom i drugim nacionalnim manjinama, motor koji će učiniti da obitelji imaju razloga ostati u Srbiji“.

"HNV u narednom razdoblju mora biti nositelj inicijativa i realizator s partnerima sljedećih kapitalnih projekata: Školski centar, Katedra za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu, razvoj infrastrukture hrvatskih institucija u Srijemu, centar za razvoj zajednice, Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu, rekreacijsko-edukacijski centar za usavršavanje Hrvata iz Srbije na jadranskom primorju, kazalište i scena na hrvatskom jeziku, muzej Hrvata u Srbiji..", navodi se u Platformi.

Potporu listi „Hrvati zajedno“ do sada su dale udruge „Matija Gubec“ iz Tavankuta, „Dužijanca“ iz Subotice, udruga banatskih Hrvata i mnogi pojedinci.

Hrvatska zajednica će novi saziv HNV-a birati po posrednom, tzv. elektorskom sustavu, jer u posebnom biračkom popisu nema dovoljno upisanih glasača.

Odluka o sastavu budućeg Vijeća donosit će se na elektorskoj skupštini 4. studenog, a odluke će donositi elektori koji moraju imati najmanje 60 potpisa potpore pripadnika hrvatske zajednice.

HNV, koje čini 29 vijećnika, krovno je tijelo hrvatske manjine u Srbiji i ono ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika.

HNV se bira svake četiri godine i može presudno utjecati na ostvarivanje manjinskih prava hrvatske manjine u Srbiji.

Funkcioniranje Vijeća se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna, pa u ovome tijelu rade četiri stalno zaposlene osobe, dok se većina dužnosti ostalih članova vijeća i radnih tijela honoriraju.

Pored hrvatske, svoja vodstva biraju i sve ostale nacionalne manjine u Srbiji.