ANTISEMITIZAM U 21. STOLJEĆU

Židovi u Donetsku moraju se registrirati!

17.04.2014 u 19:50

Bionic
Reading

Židovi u Donetsku bili su šokirani letkom koji se danas dijelio blizu singoge u tom gradu. Naime, u letku se od njih traži da se registriraju kod pro-ruskih separatista ili će u protivnom biti deportirani, piše Haaretz

Letak su, prema infromacijama iz medija, dijelila tri zamaskirana neidentificirana muškarca, koji su nosili rusku zastavu.

Agencija Novosti Donbassa spekulira da se radi o provokatorima koji su htjeli 'izazvati sukob, a za njega optužiti separatiste'.

Letak je navodno imao žig samoproglašene Narodne republike Donetsk i bio je potpisan od samoproglašenog vođe te republike Denisa Pushilina.

U letku se Židovima starijima od 16 godina naređuje da se registriraju u zgradi pokrajinske vlade, u kojoj se trenutno nalaze proruski pobunjenici. Osim toga, Židovima se naređuje da plate naknadu za registraciju u iznosu od 50 dolara, te da prilože popis nakretnina i automobila koje posjeduju.

Ukolimo se ne registiraju, piše u letku, Židovima će se oduzeti status grđana te će prisilno biti deportirani, a njihova imovina zaplijenjena.

Na sporne letke, piše BBC, osvrnuo se i američki državni tajnik John Kerry, nazvavši ih 'grotesknim'.

Pohvalio je pritom ukrajinsku Vladu što se suzdržala na očite provokacije pro-ruskih snaga.