SLIKE IPAK KUPLJENE JEFTINIJE?

Zidić Sanaderovu umjetničku zbirku procijenio na milijun eura

02.07.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji je zaplijenjenu zbirku umjetnina optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera procijenio na milijun eura, posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media da su cijene slika posljednjih desetljeća oscilirale, ali da su djela najvrednijih autora uvijek približne vrijednosti

Zidićevim ispitivanjem Sanaderova je obrana pokušala dokazati da je vrijednost zaplijenjene zbirke u kojoj ima i najpoznatijih autora poput Bukovca, Tartaglie i Vidovića kupljena po znatno nižoj cijeni od procijenjene.

'Postavljate pitanja kao da je optuženi sve slike nabavio u vrijeme rata', ustvrdila je sutkinja Ivana Čalić kada je obrana zatražila Zidićevo mišljenje o vrijednosti Sanaderovih umjetnina početkom ili sredinom devedesetih godina.

'U ratu se često zaboravljaju i velika imena. To su oscilantne vrijednosti. Prije početka rata bio je klimaks cijena umjetnina. Današnje cijene nisu ni više niti niže nego 90-tih, ali su sredinom devedesetih cijene pale', kazao je Zidić. Dodao je i da se oscilacija cijena najmanje osjeća u djelima najboljih autora, ali da je u 'kriznim vremenima' njihova prodaja usporena.

'Cijene su od 70-tih do početka 90-tih rasle, početkom rata došlo je do stagnacije i pada sve do 1996. Nakon toga tržište se počelo oporavljati, da bi opet došlo do pada', rekao je Zidić.

'Stanje na tržištu umjetnina je kao i u gospodarstvu, a cijene su i danas niže nego 2011. i 2009.', pojasnio je Zidić, koji je kazao da ne može procijeniti kada je koja umjetnina došla u Sanaderovo vlasništvo.


Tijekom istrage protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara zaplijenjeno je više od 400 umjetnina iz Sanaderova doma u Kozarčevoj ulici te poslovnih prostora u Zagrebu i Splitu. Nekoliko najvrednijih slika Sanader je sakrio na imanju HDZ-ova mesara i zastupnika Stjepana Fiolića koji ih je, kada je i sam postao predmet istrage, predao USKOK-u.

Na poziv obrane svjedočio je i prijevoznik koji je Sanadera i obitelj početkom 90-tih iz Austrije selio u Split, a i on je kazao da je preselio nekoliko paketa umjetnina koje su pažljivo smjestili iznad knjiga i ostalih stvari.

'Platio mi je 200 maraka, a troškove kombija i benzina podmirio je Siniša Poljak', kazao je svjedok Slavko Jovanović Neno, koji se prisjetio da se Sanader sa suprugom, kćerima i kućnom pomoćnicom vozio plavim mercedesom prepoznatljive registracije "Split 1".