BURUNDSKA KRIZA

Žestoki sukobi između lojalne vojske i pučista u Burundiju

14.05.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Žestoki sukobi izbili su u četvrtak ujutro oko sjedišta nacionalne televizije i radija u Bujumburi između lojalne vojske i pučista koji tvrde da su svrgnuli predsjednika Pierrea Nkurunzizu, na putu u inozemstvu, objavili su svjedoci i vojni izvori

Sukobi s teškim topništvom i raketama izbili su oko zgrada televizije i radija, još uvijek pod nadzorom pristaša predsjednika Nkurunzize.

Svjetske agencije navode da nije potpuno jasno koliku potporu u zemlji uživa general burundske vojske Godefroid Niyombareh koji je u srijedu predvodio državni udar zbog odluke predsjednika Pierrea Nkurunzize da pokuša izboriti i treći mandat.

Vođe istočno afričkih zemalja osudile su pokušaj njegova zbacivanja i pozvale su na povratak 'ustavnog poretka'. Američki State Department pozvao je 'sve strane da odmah okončaju nasilje i pokažu suzdržanost'.

Predsjednik Nkurunziza koji ne pristaje odgoditi lipanjske izbore, u srijedu je bio u Tanzaniji i ondje s drugim istočnoafričkim čelnicima trebao razgovarati o burundskoj krizi, a njegov je pomoćnik priče o puču odbacio kao 'šalu'.

Tanzanijski dužnosnik kazao je kako predsjednik Nkurunziza nije nazočio tim razgovorima te je otišao za Burundi, no Niyombareh tvrdi da su svi granični prijelazi i zračna luka u glavnom gradu Bujumburi zatvoreni.

General bojnik Godefroid Niyombareh rekao je u srijedu da zemljom upravlja odbor nacionalnog spasa.

Odbor nacionalnog spasa generala Niyombareha sastoji se od najmanje petorice drugih vojnih i policijskih generala, a general je u na radiju najavio kako je misija toga odbora 'obnova nacionalnog jedinstva i miran i pošten nastavak izbornog procesa.

U toj zemlji neredi traju od 26. travnja i dosad su odnijeli najmanje 20 života, a zadnjih je tjedana iz zemlje pobjeglo, prema UN-u, 70 tisuća Burundaca.