NITKO NE POPUŠTA

Žestok sukob HDZ-a i Mosta: Ne zna se tko će u biračke odbore

25.08.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Daleko od javnosti upravo ovih dana traje žestoki sukob HDZ-a i Mosta oko jednog od ključnih logističkih detalja predstojećih parlamentarnih izbora: Sastava gotovo sedam tisuća biračkih odbora diljem zemlje. Kako doznaje tportal, nijedna strana ne popušta i vrlo je izvjesno da će se osobe ključne za provođenje samih izbora odrediti - ždrijebom

Sami birački odbori sastoje se od četiri člana i njihova četiri zamjenika na svakom biračkom mjestu, a po ustaljenom pravilu dijele se u jednakim omjerima na parlamentarnu većinu i opoziciju. I dok su SDP i preostale oporbene stranke već postigli sporazum i o tome obavijestili Državno izborno povjerenstvo (DIP), HDZ i Most daleko su od dogovora, što su obje strane potvrdile za tportal.

Mjesta u biračkim odborima nisu važna samo zbog naknade od tristotinjak kuna, kojom se namire deseci tisuća simpatizera i stranačke sitneži, već i zbog nadgledanja procesa glasovanja i zbrajanja rezultata. Pojednostavljeno rečeno, Most zahtijeva da jedan od četiri 'vladajuća' člana pripadne njima, dakle da imaju svoga čovjeka na svakom biračkom mjestu, dok HDZ pristaje na nešto manje - na ukupno 16,44 posto, odnosno na 0,65 članova. Po tom principu, predstavnici Mosta nadzirali bi izbore na dva od tri biračka mjesta.

Dvije strane prethodno su postigle dogovor da u izbornim povjerenstvima Mostu ipak pripadne po jedan od četiri člana na svakoj razini, no to je ipak manje bitno jer se eventualne makinacije i nepravilnosti događaju upravo na nižoj razini, dakle u biračkim odborima i uz same popise glasača i glasačke kutije.

Predsjednik Mosta Božo Petrov za tportal je kazao da se raspodjela izbornih povjerenstava mora preslikati i na teren, na biračke odbore, te da 'ne razumije zašto se od tog zahtjeva pravi problem'.

'O čemu bismo uopće trebali pregovarati? Može, ako mi netko objasni po kojoj logici Most ne bi trebao imati svoje predstavnike u svakom biračkom odboru. HDZ je bez završnog razgovora s nama svojoj bazi poslao prijedloge i raspored kako odraditi izbore, a sada pušta informacije da Mostu pripadaju neki čudni postoci. Neće proći', kazao je Petrov. On i otvoreno sumnja u mogućnost varanja na samim izborima.

Hoće li se varati na izborima?

'Nakon svega što sam vidio u politici u ove tri ili četiri godine ne vjerujem da će se sve provoditi javno i transparentno. Postojali su jasni primjeri nepravilnosti prilikom glasovanja, a spomenut ću samo Omiš, pa ne želimo da se to dogodi i ovaj put. Zbog svega što se događalo imamo pravo na uvid i za vrijeme glasovanja i za vrijeme prebrojavanja', dodaje Petrov za tportal.

HDZ i preostalih sedam vladajućih stranaka već su postigli dogovor oko raspodjele mjesta u biračkim odborima i to su potpisali, no bez pristanka Mosta nema nikakve koristi i u krajnjem slučaju DIP će organizirati ždrijeb. Petrov kaže da 'želi pravedno rješenje, pa premda na koncu odlučila kocka'.

U ime HDZ-a razgovore je vodio Damir Sesvečan, a za tportal potvrđuje da postoji problem oko kojeg ne namjeravaju tako lako popustiti.

'Držimo se kvote zastupljenosti u Saboru, a po njoj Mostu pripada 16,44 posto mjesta vladajuće većine. Kada bi imali svoga člana u svakom biračkom odboru, dobili bi 25 posto. Ne vidim razlog za to', kazao nam je Sesvečan.

HDZ je, tvrdi, već napravio ustupak kada je Mostu prepustio po jednog člana svih izbornih povjerenstava.

Ima još vremena

Iako obje strane tvrde da je Državno izborno povjerenstvo postavilo rok za dogovor koji istječe sutra (petak 26. kolovoza), u samom DIP-u nisu potvrdili tu informaciju. Po svemu sudeći, radi se tek o instruktivnom i neslužbenom zahtjevu jer članovi biračkih odbora po zakonu se formalno predlažu osam dana prije izbora, u ovom slučaju 3. rujna, a imenuju i objavljuju tri dana kasnije.

'Ako postoji manjak kandidata, DIP će članove odrediti samostalno. A ako ih je višak, odnosno ako stranke ne mogu postići dogovor, zakon nam ostavlja mogućnost ždrijeba', kazali su iz DIP-a za tportal.

Potvrdili su da su sporazum SDP-a i ostatka oporbe oko njihovih kvota već zaprimili, dok u vlasti HDZ-a i Mosta očito šteka i nakon što se ona raspala.