SPASILAČKA AKCIJA

Ženu u nesvijesti dva dana izvlačili s dna jame duboke 100 metara

17.04.2023 u 10:13

Bionic
Reading

U nezapamćenoj spasilačkoj akciji u Sloveniji, speleologinja koja se u subotu navečer onesvijestila prilikom istraživanja nedavno otkrivene jame kod Cerknice spašena je nakon dvodnevne akcije s dubine od čak 100 metara

Do nesreće je došlo u subotu navečer tijekom istraživanja novootkrivene Vranjedolske špilje nedaleko od sela Dolenja Vas kod Cerknice. U špilju je ušlo šestero speleologa, a 33-godišnjoj speleologinji kamen je pao na glavu, probio joj kacigu i izazvao tešku ozljedu glave, ostavivši je bez svijesti 100 metara ispod površine.

Jedan od šestero speleologa izašao je iz špilje i obavijestio spasilačku službu dok su preostala četvorica ostala uz ozlijeđenu ženu.

Nakon više od 30 sati onesviještena speleologinja izvučena je s dubine od 100 metara. Vozilom hitne pomoći prevezena je u Cerknicu, a odatle helikopterom u KBC Ljubljana.

Kako bi došli do speleologinje, rudari su oprezno minirali najuže dijelove špilje te nakon čak 20 sati procijenili da bi je mogli pokušati izvući. Ipak, ispostavilo se da je tunel bio preuzak, pa su morali ponoviti miniranje.

Luka Zalokar, čelnik centra za spašavanje u Postojni koji je vodio i rudarsku ekipu, istaknuo je da je špilja bila samo 70 centimetara široka, a miniranje su provodili temeljem skica ekipe speleologa koja ju je otkrila, čija je članica bila i ozlijeđena 33-godišnjakinja.

Podizanje ozlijeđene speleologinje započelo je sinoć oko 23 sata te je trajalo čak tri i pol sata jer su nosila u nekim trenucima, zbog konfiguracije terena, morali okretati okomito. Liječnik je cijelo vrijeme pratio podizanje te zaustavljao manevre u situacijama u kojima je to bilo rizično.

U operaciji kojom se slovenska gorska služba spašavanja izrazito ponosi te će je demonstrirati na razini EU-a sudjelovalo je više od 100 spasitelja, vatrogasaca, postrojbi civilne zaštite i izviđača. 'Uspjeli smo učiniti ono što ljudi rade za ljude', rekao je Sandi Curk, predsjednik Speleološkog saveza Slovenije.