USKORO U ZAGREBU

Ženske modne ikone INmusic festivala

22.06.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Najveći hrvatski glazbeni festival INmusic samo što nije počeo, a ja se od svega najviše radujem nekolicini žena koje, osim što imaju zavidne glazbene karijere, plijene pažnju svojim neprikosnovenim modnim izričajem. U postu doznajte tko su one!


Prema mojem skromnom mišljenju pred nama jejedan od najboljih INmusic festivala u posljednjih nekoliko sezona, ako je suditi po line up-u, a najveće zvijezde festivala ovoga puta su žene. Predstavit ću ih baš onako kako sam ih upoznavala tijekom mojeg glazbenog sazrijevanja. Najviše se ipak radujem njezinom visočanstvu PJ Harvey koja definitivno spada među moje omiljene, ali ujedno i najveće, kantautorice u povijesti glazbe.

PJ Harvey
je modna ikona kao malo koja druga uzmemo li u obzir njezin utjecaj koji se proteže dalje od onoga što ona nosi na ono što ona predstavlja. Tijekom alternativne rock eksplozije, samo je nekoliko kantautorica dobilo na značenju, ali malo koja se pokazala tako osebujna i naširoko hvaljena kao Polly Jean Harvey.

Tijekom svoje karijere, Harvey se etablirala kao jedna od najvažnijih i najutjecajnijih skladateljica svog vremena, istražujući teme seksa, ljubavi i vjere s nevjerojatnom iskrenošću, crnog humora i pomaknute teatralnosti. U prilog tome ide i Mercury Prize koju je 2001. godine osvojila kao prva žena u povijesti te utjecajne glazbene nagrade, a rekord je potukla osvojivši je još jednom za album Let England Shake postavši jedini umjetnik koji je dvaput osvojio to respektabilno glazbeno priznanje. Drugu je nagradu Harvey prihvatila u korzetastoj bijeloj haljini i pernatoj frizuri koju je dizajnirala Ann Demeulemeester.

U svakoj fazi svoje karijere imala je vrlo osebujan stil - od punkpin up djevojke u 90-ima s prenaglašenim plavim osjenčenim kapcima, boemski raspuštenom kosom i satenskim spavaćicama (čime je bez imalo sumnje bila inspiracija njenim kolegicama Courtney Love i Amy Winehouse), preko viktorijanskih haljina i Vetementstreetwear-a pa do konceptualnijih outfit-a kojima je sklonija u poslijednje vrijeme. 'It’s that combination of being quite elegant and funny and revolting, all at the same time, that appeals to me.', znala je opisivati svoj stil koji je uvijek bio buntovan, kako u glazbi tako i u odijevanju. Tako je u travnju 1992. godine oštro je pokazala svoju averziju prema brijanju slikavši se s rukama visoko u zraku ponosno pokazujući 'obrasli' pazuh. Harvey nastupa 22.06. u 23:15 h na Main Stage-u.

Kosa joj je potpuno obrijana, građa savršena, noge duge, vrat elegantan poput Benin skulptura, oči velike i hipnotizirajuće, a make up besprijekoran. Opis je to u kojem bi se mogla prepoznati i mlada Grace Jones, sve dok Deborah Anne Dyer, poznatija kao Skin, ne pusti svoj karakteristični glas iz dna abdomena. Tada je otklonjena svaka sumnja i postaje jasno da je riječ o pjevačici popularnog engleskog benda Skunk Anansie.

Glumica (kratki film Hideous ManJohna Malkovicha), model (nosila je reviju za Gianfranca Ferréa, zaštitno lice za najnoviju Sisley kampanju) i velika aktivistica (kampanja protiv genitalnog sakaćenja žena Trećeg svijeta, glazbene terapije s djecom s teškoćama u razvoju), članica žirija u talijanskoj inačici tv show-a X factor ne krije svoju fascinaciju modom, a preferira dizajn Alexandera McQueena i Philipa Treacyja. Skunk Anansie će nastupiti na Main Stage-u 21.06. u 20:45 h.

Ne sumnjam da je ipak najiščekivanija izvođačica na nadolazećem INmusic-u upravo Rachel Welch, frontmenica jednog od najpoupoluarnijih bendova današnjice Florence And The Machine koja je munjevitom brzinom postala moderna modna ikona sa svojom lavinom crvenih kovrča, nonšalantnim stilom i vokalnom okretnošću.

Njezin stil brzo je evoluirao iz mangupskog American Apparel-a u sirenu koja mami uzdahe na kojem god crvenom tepihu se pojavi. Kad sama priča o svojem stilu, Welch zna reći 'For the stage, it's The Lady of Shalott meets Ophelia...mixed with scary gothic bat lady.' Kao tinejdžerica više je čitala modne negoli glazbene časopise, a inspiraciju je pronašla u američkoj drag queen trupi iz 70-ih Cockettes i francuskoj šansonjerki Françoise Hardy.

Gospođica Welch je oduvijek bila fascinirana nadnaravnim; mladost je utrošila čitajući viktorijanske horor priče što je nedvojbeno ostavilo traga u njezinom odijevanju. Osim po svojoj raščupanoj crvenoj kosi, prepoznatljiva je i po laganim romantičnim bluzama i boemskim haljinama sa šišmiš rukavima. Upravo takve je komade najčešće pronalazila po londonskim vintage buticima koje je religiozno obilazila sa svojim školskim prijateljima. Njezin istančan modni stil prepoznali su Gucci čija je muza i Chanel na čijoj je reviji na pariškom tjednu mode nastupala. Nastup Florence And The Machine na INmusic-u predviđen je 21.06. u 23:15 h na Main Stage-u.

Javnosti manje poznata, ali itekako zanimljiva, je Hope Masiki, pjevačica grupe Monoswezi čiji je drugi album Monoswezi Yanga proglašen albumom mjeseca na BBC Worldu te je čak 6 mjeseci bio uvršten među 20 najboljih izdanja na glazbenoj top ljestvici World Music Charts Europe. Masike je najpoznatija po igrama koje proizvodi svojim glasom, a kao samostalna glazbenica zaslužna je za popularizaciji suvremene mbira glazbe. Njezin stil simboliziraju afrički ogrtači i karakterističan mbira nakit. Monoswezi će nastupiti na OTP World stage-u 20.06. u 19:45 h.

Osim navedenih izvođačica, na INmusic-u će jod 20. do 22. lipnja 2016. još nastupiti Gutterdämmerung featuring Henry Rollins, Jake Bugg, The Kooks, Wilco, Django Django, Pennywise, The Coral, Yeasayer, Barns Courtney, Kawasaki 3p, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Shearwater, My Baby, FùGù Mango, The Bambi Molesters, Gustafi, Gretta, Chui, Žen i mnogi drugi!

Ovogodišnje izdanje uveličat će i jedinstvena 30-metarska replika Teslinog tornja koja će jednako impresivno izgledati iznutra, kao i izvana. Unutrašnjost tornja namijenjena je pozornici koja će uz glazbu udomiti i poseban VJ program posvećen Tesli, Bowieju, ali i ostalim velikanima glazbene scene koji su nas nedavno napustili.

Za sve dodatne informacije posjetite službenu stranicu INmusic festivala, te pratite INmusic Facebook i Instagram stranice.

Ne znam za vas, ali ja sam već u niskom startu! U to ime, donosim vam jednu mini plejku za zagrijavanje: