POZIV ZA LOKALNE IZBORE

'Žene, kandidirajte se!'

03.12.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Na tri do četiri ministarska mjesta HNS-a u Vladi sjede ministrice. S obzirom na to da je poražavajuće mali broj žena u politici na državnoj, a posebice lokalnoj razini, HNS-ovke su pozvale žene da se u što većem broju kandidiraju na lokalnim izborima sljedeće godine

Predsjednica Ženske inicijative HNS-a i saborska zastupnica Sonja König pojasnila je kako HNS s kampanjom 'Žene, kandidirajte se!' kreće u cijeloj Hrvatskoj kako bi se žena potaknulo da se kandidiraju na lokalnim izborima.

Naime, nakon prošlih izbora, u samo jednoj od 21 županije izabrana je županica, a u čak 429 općina tek 21 načelnica. Poticaj na uključivanje u politiku dala je HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš koja je rekla kako je na čelu sektora koji se inače veže isključivo uz muškarce. 'Moj primjer može biti poticaj ženama da radom i odgovornošću mogu stepenicu po stepenicu doći do najviših funkcija', ustvrdila je.


Andrea Zlatar, ministrica kulture upozorila je pak da, usprkos visokom stupnju obrazovanja, žene ostaju u donjem dijelu upravljačke piramide te kako je u ženskim rukama samo jedan posto svjetskog kapitala.

Dodaje kako žene u politici nude drukčiji, nekonfliktni model upravljanja te mijenjaju političku kulturu.

Treba li uvesti kvote za participaciju žena uz politici, dvojba je koja je u mladosti mučila i Vesnu Pusić, prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova. Kazala je kako je praksa pokazala da se uvođenje kvota isplati, jer nakon nekog vremena one uopće nisu potrebne.