RASPRAVA U SABORU

Žene diskriminirane i nezastupljene u politici

04.06.2009 u 19:39

Bionic
Reading

Saborski klubovi pozdravili su poslijepodne izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2008., ali je pojedinačna rasprava 'skrenula' prema netom održanim lokalnim izborima, a zastupnici su nastojali u raspravi potkrijepiti ocjene da 'suparničke' stranke ne vode računa o zastupljenosti žena u politici

Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik uvodno je ocijenila da je donesen bolji zakonodavni antidiskriminacijski okvir u području ravnopravnosti spolova. Upozorila je, međutim, na visok udio žena među nezaposlenima, segregaciju između žena i muškaraca na tržištu rada, razliku u plaćama po spolu i slično.

Mirela Holy (SDP) istaknula je da je, unatoč kampanji 'Uravnotežimo se' vladina Ureda za ravnopravnost spolova, Hrvatska na lokalnim izborima dobila samo jednu županicu, šest gradonačelnica i 19 načelnica općina.

'Nejasno je čemu je onda služila maskerada s muškarcima koji pjevaju ženske glasove. Ta kampanja nije bila ništa doli pokazivanje kvaziliberalnoga lica tvrdo patrijahalne vlade domaćim i europskim sokolima i sokolicama', ustvrdila je Holy, koja smatra da bi se pravobraniteljica trebala oštrije postaviti prema političkim elitama.

Ante Kulušić (HDZ) odgovorio joj je da bi trebala 'čistiti u vlastitim redovima'. Ustvrdio je, naime, da je SDP na lokalnim izborima u Šibensko-kninskoj županiji kandidirao vrlo malo žena, a da 'kandidat za dogradonačelnika Šibenika zlostavlja svoju suprugu'.

Karmela Caparin (HDZ) požalila se na ponižavanje žena u kampanji, a kao neprihvatljivo ponašanje navela je fotomontaže glava kandidatkinja na muškim tijelima. Ocijenila je i da je 'sramotno da Nova TV na dan izborne šutnje gradonačelnicu jednog velikog hrvatskog grada prikazuje na diskriminirajući i uvredljiv način'.

Gordana Sobol (SDP) posebno je pohvalila ankete na tržištu rada koje je proveo Ured pravobraniteljice, a koje, rekla je, pokazuju porazan položaj žena koje više od tri godine rade na određeno vrijeme. 'Slika prosječne žene koja radi na određeno vrijeme pokazuje da je to žena u fertilnoj dobi, između 20 i 30 godina, da nema djecu, iako bi željela, ili da ima samo jedno dijete, iako ih želi više', navela je Sobol.

Upozorila je da se ženama zaposlenima na određeno vrijeme često krše radna prava, da se trudnicama nezakonito raskidaju ugovori, ili im ugovor prestaje nakon povratka s porodiljnog, a na takve slučajeve upozorila je i Karmela Caparin.
Zastupnice su upozorile i na nesrazmjer između mjera protiv obiteljskih nasilnika koje predlaže policija i onih koje izriču prekršajni sudovi, a kojih je i po nekoliko stotina puta manje.

Njihovi muški kolege uglavnom nisu pokazali zanimanje za raspravu o ravnopravnosti spolova, a izuzetak je bio Goran Marić (HDZ), koji je, replicirajući Ingrid Antičević Marinović (SDP), kazao kako žali i kako mu je neugodno zbog omalovažavanja žena u reklamama.

'Vjerujem da će splasnuti bahatost i primitivizam muškoga svijeta i da neće biti potrebe za osnivanjem kluba žena o kojemu govorite', kazao je Marić, a kolegice su njegov govor popratile pljeskom.