'ORAH' POVODOM DANA ŽENA

Ženama treba ravnopravnost, ne ruže i karanfili

07.03.2014 u 09:38

Bionic
Reading

'Želimo graditi društvo u kojem će žene imati 365 dana u godini, a ne samo jedan. Ruže i karanfili koje žene taj dan dobivaju ne mogu prikriti ružnu činjenicu da i danas 2014. godine muškarci i žene u društvu nisu jednakopravni', poručila je povodom Dana žena Andrea Feldman, članica Predsjedništva ORaH-a

'Pozivamo sve stranke, a posebice vladajuće, da s riječi i ruža pređu na djela i u praksi grade društvo paritetne demokracije. ORaH karakterizira provedba paritetne demokracije u stranačkom i političkom djelovanju – žene i muškarci kandidiraju na sve funkcije, unutarstranačke i vanstranačke – po principu – ciferšlusa. Prednost paritetne demokracije leži u tomu što su sve naše odluke donesene od strane rodno uravnoteženih tijela stranke. Tako radimo od osnutka stranke, i tako ćemo raditi ubuduće', zaključuje.


Paritetna demokracija vodi se načelom da su žene i muškarci – ravnopravni i da trebaju biti ravnopravni u svim aspektima političkog djelovanja. Ona promovira individualni aktivizam žena i muškaraca, ali ne predstavlja puko kostimiranje demokratskog procesa, kako bismo mogli nazvati razne, uglavnom neuspješne, pokušaje uvođenja kvota, već stvarnu promjenu mogućnosti pristupa politici.

ORaH postavlja pitanje svim strankama koje sudjeluju u političkom životu Hrvatske: zašto među političkim strankama nema političke volje za uvođenjem paritetne demokracije?

Tako biste jednostavno i brzo uravnotežili broj muškaraca i žena kako na izbornim listama, tako i u svakodnevnom stranačkom radu, pa i u nadzornim odborima i upravljačkim tijelima državnih i javnih poduzeća? To je jednostavan, a sveobuhvatan put demokratizacije ne samo političkih stranaka, već i hrvatske političke scene.