PRAVNE PERIPETIJE

Žena iz Zagreba je već četiri godine na sudu jer je nosila majicu s ilustracijom lista marihuane

22.07.2019 u 13:29

Bionic
Reading

Zagrepčanka G.O. (33) četiri protekle godine pokušava dokazati da nije kriva za 'promidžbu marihuane' kako je hrvatsko pravosuđe okarakteriziralo njeno nošenje majice s ilustracijom lista indijske konoplje

Kako javlja Jutarnji.hr policija i sud smatraju da je nošenjem sporne majice 'vršila promidžbu marihuane', odnosno da se ogriješila o Zakon o suzbijanju zloporabe opojnih droga koji zabranjuje 'svaki oblik promidžbe i oglašavanje droge označavanjem i prezentiranjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način', a za što je propisana kazna od 5000 do 20.000 kuna.

Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je 3. srpnja 2015. tijekom večernjeg izlaska nakon čega je u rutinskoj policijskoj kontroli prijavljena za sporni prekršaj.

Prekršajni sud u Zagrebu ju je u studenome 2016. godine prvi put proglasio krivom zbog tzv. promicanja droge, ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

Njezin odvjetnik Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostaloga, 'djelo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svjetski poznatog brenda'.

Visoki prekršajni sud žalbu je uvažio i u travnju 2017. odlučio kako je prvostupanjski sud propustio utvrditi relevantne činjenice, odnosno je li djelo koje se djevojci stavlja na teret uopće prekršaj i je li nošenjem majice s logom marihuane vršila promidžbu droge s ciljem privlačenja kupaca i krajnjih potencijalnih potrošača.

U svibnju ove godine G. O. ponovno je proglašena krivom i opet oslobođena kazne uz obvezu plaćanja paušalnih troškova u iznosu od 200 kuna.

Sporna majica navodno je legalno kupljena u renomiranoj trgovini u Zagrebu.