RAZAPET PUPOVAC

Željka Markić teško se obrušila na tjednik Novosti

13.02.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Čelnici udruge U ime obitelji u ponedjeljak su ustvrdili da tjednik Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), ne radi u skladu s uvjetima dodjele proračunskog novca te da u svojim člancima širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu, stoga bi SNV trebao vratiti dodijeljenih 3,2 milijuna kuna koji još nisu raspoređeni i trebalo bi mu onemogućiti javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku tri godine

Na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora predstavnici udruge rekli su da su napravili analizu članaka objavljenih u Novostima i najavili da će izvješće u toku dana dostaviti premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

'Analiza dokazuje da Novosti ne poštuju kriterije'

Analizom smo dokazali da srpske Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, 52 broja tjednika, u 8000 primjeraka za 3,2 milijuna kuna, nisu radile u skladu s kriterijima pa očekujemo da se od njih zatraži povrat sredstava koja još nisu rasporedili i da im se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku tri godine, istaknula je Željka Markić.

Glavni kriterij dodjele novca je financijska potpora za ostvarivanje programa udruga i ustanova koje doprinose očuvanju etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, a istovremeno integracijom u društvo daju doprinos kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju Hrvatske, kaže Markić.

Posebni kriterij kaže da će se udrugama i ustanovama nacionalnih manjina, sufinanciranim preko Savjeta za nacionalne manjine, za koje se utvrdi da svojim radom i aktivnostima potiču netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda, obustaviti daljnje financiranje te da će izgubiti pravo na prijavu programa na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Ustvrdila je da tekstovi u Novostima nisu kritika države i politike, već vrijeđanje i širenje mržnje. 'Nije stvar kako mi to interpretiramo, već što se traži kad se raspolaže novcem koji svi mi kao porezni obveznici izdvajamo za nacionalne manjine', poručila je Markić.

'Dajemo novce kako bi se vrijeđali Hrvati, to sve ide iz proračunskog novca. Govorimo o deset posto novca koji se daju tjedniku u kojem se vrijeđa većinski narod i ne promišlja tolerancija', rekao je član Upravnog odbora udruge Krešimir Planinić.

'Pupovac je u sukobu interesa'

Milorad Pupovac sjedi u Savjetu za nacionalne manjine, koje rapodjeljuje proračunska sredstva, raspoređuje sredstva Srpskom nacionalnom vijeću, gdje je predsjednik, a ono je izdavač Novosti. Također sjedi u saborskom Odboru za nacionalne manjine, koje treba pregledati financije, dodao je Planinić ustvrdivši da je Pupovac u sukobu interesa.

Iz udruge smatraju da će sve institucije kojima će uputiti izvješće reagirati na tako veliki iznos za novine 'koje šire mržnju, netrpeljivost, netoleranciju prema pripadnicima hrvatskog naroda u Hrvatskoj, a financirani su javnim novcem'.

Član udruge Ivo Džeba, pokazujući naslovnice časopisa raznih nacionalnih manjina zajedno s Novostima, ustvrdio je da naslovnice židovske, makedonske ili njemačke manjine promiču kulturu i identitet, a naslovnice Novosti pokazuju da se radi o 'politikanskom pisanju'.

Predstavnici udruge nisu željeli komentirati napad na klub Super Super, gdje je u subotu ubačen suzavac tijekom LGBT tematske večeri 'Trenerka party', kratko poručivši da su protiv nasilja i svakog oblika širenja mržnje.