najopasnije pruge u europi

Željeznička nesreća u Grčkoj najsmrtonosnija je u njihovoj povijesti, no nije prva koja je tu zemlju zavila u crno

02.03.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Strašna željeznička nesreća koja se u srijedu dogodila u Grčkoj najsmrtonosnija je u povijesti te zemlje. Grčke pruge nisu poznate po svojoj sigurnosti, a u posljednjih 80 godina bilo je nekoliko nesreća s velikim brojem žrtava

Prema posljednjim podacima, najmanje 43 osobe poginule su u teškoj željezničkoj nesreći zbog sudara dva vlaka u središnjoj Grčkoj. Dogodila se 534 kilometra sjeverno od Atene i najsmrtonosnija je željeznička nesreća u povijesti Grčke.

Zbog toga su izbili veliki neredi u Ateni, a i željezničari i javnost za sudar krive zapušten sustav željeznica. Kako navodi New York Times, Grčka se već istaknula u Europi niskim stupnjem sigurnosti željezničke mreže. Od 2018. do 2020., što se tiče željeznice, među 28 članica EU-a imala je najvišu stopu smrtnosti na milijun kilometara pruge, prema izvješću Agencije Europske unije za željeznice iz 2022.

Godine 2019. Europska podatkovna novinarska mreža izvijestila je da je od 2010. do 2018. 137 ljudi poginulo, a 97 teško ozlijeđeno u željezničkim nesrećama u Grčkoj, s prosječno više od 15 smrtnih slučajeva i 11 teških ozljeda na godinu. Nesreća koja se dogodila u srijedu postala je najsmrtonosnija u grčkoj povijesti i tako s 'trona' skinula veliku nesreću koja se 1968. dogodila kod Korinta. U korintskoj željezničkoj katastrofi došlo je do sudara dva putnička vlaka blizu Dervenija u Korintu. Tada su poginule 34 osobe, a 100 ih je ozlijeđeno.

  • +5
Nesreća u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: APOSTOLIS DOMALIS

Velik broj mrtvih imala je i velika nesreća kod Orfane 1972. Tada je zbog prekida u komunikaciji između šefova postaja u Doxarasu i Orfani došlo do sudara ekspresnog i vojnog vlaka. Poginula je 21 osoba, a više od 40 ih je ozlijeđeno. Načelnik postaje u Orfani kasnije je osuđen na pet godina zatvora zbog svoje uloge u toj katastrofi.

Bez mrtvih, ali s 28 ozlijeđenih završila je nesreća kod Larisse 2008. godine. InterCity vlak za Alexandroupolis izletio je iz tračnica dva kilometra od željezničke stanice. Prva izvješća ukazivala su na ljudsku pogrešku jer šef postaje nije uspio uključiti skretnicu nakon što je prethodni vlak prošao kroz stanicu, uzrokujući to da pet vagona putničkog vlaka iskoči iz tračnica. Dvojica strojovođa vlaka koji je iskočio iz tračnica privedena su na ispitivanje, a šef stanice pobjegao je s mjesta događaja.

U svibnju 2017. tri su osobe poginule, a deset ih je ozlijeđeno kada je kod Adendra međugradski vlak izletio iz tračnica i zabio se u kuću. Uzrok nesreće bila je prevelika brzina.

  • +4
Nesreća kod Adendra Izvor: Profimedia / Autor: VASILIS VERVERIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Dvije osobe su ozlijeđene, a na sreću nije bilo poginulih u kolovozu 2018. u nesreći kod Larisse. Vlak koji je išao za Stylidu iskočio je iz tračnica i zabio se u zid zgrade prilikom ulaska u stanicu u Larissi. Prva izvješća pokazala su da je nepoznata osoba u kontrolnoj sobi promijenila skretnicu i tako poslala vlak ravno u zgradu. Ta je nesreća ponovno otvorila pitanje sigurnosti željeznica u Grčkoj.