strašna tragedija

[VIDEO] U Grčkoj trodnevna žalost, željezničari idu u štrajk, vlakovi neće voziti u četvrtak

01.03.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Najmanje 43 osobe su poginule u teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila nakon što su se sudarila dva vlaka u središnjoj Grčkoj. Nesreća se dogodila 534 kilometra sjeverno od Atene kada se brzi putnički vlak koji je vozio prema Solunu zabio u teretni vlak koji je dolazio iz suprotnog smjera na istoj pruzi izletjevši nakon toga iz tračnica i zapalivši se

Zbog nesreće proglašena je trodnevna žalost u Grčkoj, a zbog štrajka željezničara u četvrtak vlakovi neće prometovati.

Vlak koji je prevozio 342 putnika i 10 zaposlenika zabio se u teretni vlak koji je dolazio iz suprotnog smjera na istoj pruzi. U tom trenutku, vlak je izletio s tračnica i zapalio se, a na društvenim mrežama objavljena snimka trenutka požara.

Sudar vlakova u Grčkoj Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Preživjeli putnici iz brzog vlaka rekli su da se sjećaju samo da je vlak naglo stao nakon čega je vagone progutala vatra.

Gradonačelnik Larisse rekao je da će se neki od onih koji su umrli moći identificirati DNK-a testom.

Rođaci i obitelji nestalih putnika dali su svoje DNK uzorke kako bi pomogli pri identificiranju tijela, priopćeno je iz bolnice u Larissi.

Grčki ministar prometa, Kostas Karamanlis, podnio je ostavku, rekavši da je to "najmanje što je mogao učiniti', a šef postaje zadužen za željeznički promet u Larissi je uhićen.

  • +5
Nesreća u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: APOSTOLIS DOMALIS

Sumnjiči ga se za ubojstvo iz nehata i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Međutim, on poriče bilo krivnju i za nesreću okrivljuje mogući tehnički kvar.

Janis Dicas, čelnik sindikata grčkih željezničara, rekao je da automatska signalizacija na mjestu nesreće nije radila. Istražitelji također pokušavaju utvrditi zašto su vlakovi bili na istom kolosijeku.

Prva četiri vagona putničkog vlaka iskočila su iz tračnica, a prva dva su se zapalila te su "gotovo potpuno uništena", rekao je regionalni guverner Tesalije Kostas Agorastos.

Zbog nesreće na ulicama Atene izbili su neredi. Prosvjednici su bijesni na Vladu koja je privatizirala željezničku tvrtku Hellenic Train koja trenutno upravlja putničkim i teretnim vlakovima.

Oko tisuću okupilo ih se ispred zgrade tvrtke Hellenic train koju je čuvala policija, a potom su se zaputili su se do zgrade parlamenta.

'Da se zločin ne zataška, moramo biti glas mrtvih!', vikali su ispred njega.

Policija je prosvjednike zaustavljala suzavcima.

Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer, na državnoj televiziji rekao je da je nesreća posljedica ‘tragične ljudske pogreške‘.

"Svi dokazi ukazuju na to da se, nažalost, dogodila tragična ljudska pogreška. Ovo je tragedija bez presedana koja se mora dobro istražiti", rekao je Mitsotakis obećavši neovisnu istragu.

Grčka vlada proglasila je tri dana nacionalne žalosti.

  • +2
Neredi u Ateni Izvor: Profimedia / Autor: Louisa GOULIAMAKI / AFP / Profimedia