MOŽETE I TO

Želite tražiti posao u EU i primati naknadu HZZ-a?

29.04.2014 u 07:45

Bionic
Reading

Europska unija svojim građanima osigurava izvjesna prava, za koja hrvatski državljani često ni ne znaju da postoje. Želite, primjerice, odseliti i tražiti posao u nekoj drugoj zemlji EU-a, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj i ujedno primati naknadu za nezaposlene putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje? Možete pod određenim uvjetima, u trajanju od tri mjeseca, pri čemu se taj rok može i produljiti do šest mjeseci

Dobili ste otkaz koji niste skrivili i ostvarili pravo na novčanu naknadu putem HZZ-a, a 'prelomili' ste da ćete profesionalnu sreću potražiti u jednoj od navedenih zemalja? Ukoliko se unutar sedam dana od odlaska iz RH registrirate pri tamošnjoj službi za zapošljavanje i ukoliko udovoljavate njezinim kontrolnim postupcima vezanim uz aktivno traženje posla i raspoloživost za rad, ta služba obavijestit će HZZ koji će vam potom izdati tzv. prijenosni dokument U2. Temeljem tog dokumenta ostvarit ćete pravo na 'izvoz novčane nakande'.

Prethodno, dakako, morate podnijeti zahtjev za izdavanje dokumenta U2, što možete učiniti u područnom uredu Zavoda u kojem ste prijavljeni ili u Središnjem uredu HZZ-a u Zagrebu.

Od 1. srpnja prošle godine, ukupno 45 nezaposlenih osoba izvezlo je novčanu naknadu u drugu državu članicu Europske unije radi traženja zaposlenja u toj državi članici, naveo je HZZ za tportal.

U svim slučajevima je odobren izvoz novčane naknade u trajanju od tri mjeseca, a određivanje kriterija za eventualno produženje prava na izvoz novčane naknade na maksimalnih 6 mjeseci je u tijeku, poručili su iz HZZ-a.

Boravište ili prebivalište u drugoj zemlji

Važno je razlikovati slučajeve pograničnih i sezonskih radnika.

Ako imate boravište u drugoj zemlji EU ili navedenim zemljama i tamo odlazite svakodnevno ili najmanje jednom tjedno, morate se registrirati u tamošnjem zavodu za zapošljavanje i tamo zatražiti naknadu. Ovo je slučaj kod nekih prekograničnih radnika koji se prema regulativi EU-a nazivaju pogranični radnici. Možete se prijaviti i na zavod za zapošljavanje u zemlji gdje ste bili zaposleni i tamo potražiti posao, no naknadu će Vam i dalje isplaćivati zemlja u kojoj imate prijavljeno boravište.

Ako imate prebivalište u nekoj drugoj zemlji EU ili navedenim zemljama, ali tamo odlazite manje od jednom tjedno, možete izabrati prijavu na zavod za zapošljavanje i zatražiti naknade u zemlji u kojoj ste radili ili u kojoj imate prebivalište. Ovo je obično slučaj sa sezonskim radnicima

Vaša prava po pojedinim državama možete provjeriti ovdje