humanitarna pomoć

Želite pomoći ljudima iz Ukrajine? Crveni križ je objavio kako to možete učiniti

09.03.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog Crvenog križa izvijestili su u srijedu da su počeli prikupljati materijalnu humanitarnu pomoć - hranu i higijenske potrepštine za izbjeglice iz Ukrajine, a pokrenuli su i donatorski telefon 060 9011

Hrvatski Crveni križ objavio je popis hrane, a na popisu su: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu

Potrebne su i higijenske potrepštine: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu.

Građani koju mogu i žele pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, navedene proizvode mogu donirati u najbližem društvu Crvenoga križa diljem Hrvatske te u Logističkom centru Hrvatskog Crvenog križa u Jelkovcu, stoji u priopćenju.

"Popis artikala rezultat je dogovora s Crvenim križevima iz Ukrajine i okolnih zemalja", izvijestili su iz Hrvatskog Crvenog križa te napomenuli kako je njihov tim protekli vikend boravio u Ukrajini te provjerio stanje izravno na terenu kako bi se uvjerio što je točno potrebno ljudima izbjeglima iz Ukrajine, kao i najbolji način za dostavu pomoći.

  • +11
Djeca izbjeglice iz Ukrajine Izvor: Profimedia / Autor: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U skladu s tim, ali i iskustvom rada s izbjeglicama koje su zaštitu potražile u Hrvatskoj, kreiran je popis potrebnih proizvoda i Hrvatski Crveni križ trenutno neće prikupljati ništa osim navedenoga, naveli su.

Hrvatski Crveni križ otvorio je i humanitarni telefon i svi oni koji žele pomoći mogu nazvati 060 9011 (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru).

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

I dalje je otvoren apel za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine i oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun: IBAN: HR0923600001503056530, s pozivom na broj odobrenja: 705, Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10. Primatelj je Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb, a za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX.

Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.

"U ime izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svima na donacijama", poručili su u priopćenju iz HCK.

  • +34
Djeca rata Izvor: Profimedia / Autor: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia