prekid vatre

Evakuacija ukrajinskih civila iz opkoljenih gradova slabo napreduje

09.03.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu objavila novi prekid vatre u Ukrajini kako bi omogućila civilima da pobjegnu iz opkoljenih gradova, ali evakuacija jako slabo napreduje

Guverner Sumija, grada na istoku zemlje, rekao je da civilni automobili odlaze drugi dan zaredom koridorom prema Poltavi na zapadu.

No do podneva nije potvrđeno da je bilo koji od drugih evakuacijskih koridora uspješno otvoren, uključujući izlaz iz Mariupolja, što se smatra najvažnijim i gdje je situacija po Crvenom križu "apokaliptična".

Gradonačelnik Enerhodara, lokacije najveće europske nuklearne elektrane koju su ruske snage zauzele prošli tjedan, rekao je da će biti dopušten dolazak humanitarne pomoći i da će autobusi na odlasku povesti sa sobom stanovnike.

Najveću zabrinutost izaziva Mariupolj, južna luka koja je u okruženju ruskih snaga već više od tjedan dana. Stanovnici su u skloništima zbog neprestanog bombardiranja, ne mogu evakuirati ranjene i nemaju hrane, vode, struje ni grijanja. Lokalni prekidi vatre proglašavani od subote da bi im se omogućilo da odu nisu uspjeli.

Kijev je objavio da 30 autobusa i osam kamiona zaliha nisu u utorak uspjeli doći do tog grada jer su ih Rusi granatirali prekršivši prekid vatre. Moskva okrivljuje Kijev da nije prekinuo pucnjavu.

Više od dva milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. veljače. Moskva tvrdi da je riječ o "posebnoj vojnoj operaciji" sa ciljem razoružanja Ukrajine, zemlje sa 44 milijuna stanovnika, i smjene njezinih vođa koje naziva "neonacistima".

Napuštanje Irpina Izvor: Profimedia / Autor: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Rusija zadnjih dana optužuje Ukrajinu i da je pokušala razviti biološko i nuklearno oružje.

Rusija je osvojila značajne dijelove teritorija na jugu Ukrajine, ali još nije zauzela niti jedan veliki grad na sjeveru ili istoku Ukrajine.

Očajno joj treba pobjeda u gradovima kao što su Mariupolj i Kijev prije nego dogovori mir, ocijenio je Vadim Denisenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, u komentaru na Facebooku u srijedu. "Naša zadaća je prema tome izdržati idućih sedam do 10 dana", rekao je.

Ukrajinci se boje da je iduća velika meta Odesa, glavna luka na Crnom moru. Grad ima milijun stanovnika.