TAJNA INTELEKTUALACA

Želite li izgledati pametno? Naučite ove pokrete!

22.01.2014 u 12:12

  • +5

Geste

Izvor: Screenshot / Autor: Alice May Williams i Jasmine Johnson

Bionic
Reading

Poznato je da dobri predavači ne ostavljaju dojam na publiku samo biranim pametnim riječima, već i provjerenom gestikulacijom rukama

Ako ste gledali govornike na konferencijama TED-a ili poznate profesore na nekom sveučilištu, sigurno ste primijetili da ne drže ruke u džepovima niti položene uz tijelo, već živo mašu njima. No gestikulacija dobrih predavača nije nasumična, kao što se može činiti na prvi pogled. Ona ima svoju tradiciju i zarazna je, tako da se prenosi s učitelja na učenike.

Jednu od često korištenih i vrlo infektivnih gesti koje stvaraju dojam da ste učeni i da znate o čemu govorite stručnjaci su nazvali 'dijalektika', a ona publici poručuje: 'Ovo je dijalektika, a ja ću vam je objasniti.' (slika gore) Kako se izvodi? Palcem i kažiprstom uhvatite imaginarni predmet dužine oko sedam centimetara. Okrenite ručni zglob za oko 90 stupnjeva, stanite i potom vratite u prvobitan položaj. Ponovite gestu do tri puta, ovisno o uvjerenju. Dobro ju je koristiti ako želite naznačiti prijelaz s jedne poante na drugu.

Alice May Williams i Jasmine Johnson nedavno su za svoj magistarski rad na Goldsmiths Collegeu u Londonu prikupile i analizirale ključne geste rukama koje prenose karakteristične poruke i učestalo se koriste u akademskom svijetu. Kako bi ih približile običnim ljudima, napravile su korisnu i zanimljivu web stranicu koju su nazvale 'Rječnik gesti za kritičku diskusiju' (kliknite na ovaj link za animirane pokrete).

U rječniku su posebno izdvojile, predstavile i protumačile devet gesti (pogledajte u galeriji gore).

1) Kritički okret: Čitao sam previše Marksa pa ne znam odakle da počnem.

Kružite rukom u smjeru kazaljke na satu malim, ali brzim pokretima prema publici dok se ideja ne krene razvijati.

2) Pljesak naličjem ruke: Znam da sam to već rekao, no ponovit ću još jednom.

Pljesnite gornjom stranom dominantne ruke o dlan nedominantne (ovisno o tome jeste li dešnjak ili ljevak). Koristite gestu kako biste naglasili poantu kada vam se čini da kritički protivnici ne reagiraju.

3) Poanta.

Ispružite prst kontroliranim, ali izražajnim pokretom.

4) Brisanje police.

S obje ruke brišite plohe zamišljene police za knjige s jedne strane na drugu. Koristite kako biste objasnili hijerarhije.

5) Biranje malih ideja.

Posegnite dolje za imaginarnom hrpicom pijeska, uzmite naprstak, podignite ga skupljenim prstima i okrenite sebi. Ponovite do tri puta. Ovu gestu koristite samo kada sjedite pred publikom.

6) Vježbanje akademskih mišića: Testiram svoje istraživanje uživo pred publikom.

Poskakujte rukama s jedne strane na drugu kao po imaginarnom trampolinu. Koristite kada neku ideju želite izvući iz originalnog konteksta i smjestiti je u neki drugi.

7) Dijalektika: (objašnjena u tekstu gore)

8) Talijanski konobar: Bio sam na ljetovanju na Sredozemlju pa sam malo slobodniji u gestikulaciji.

Sa skupljena prva tri prsta ruke mašite u zglobu naprijed - nazad u smjeru svojih usta, kao da želite reći: 'Mamma mia.' Koristite kada želite istaknuti neke kulturološke poante.

9) Fina dijalektika: Predstavljam vrlo fine razlike.

Pokret je isti kao u slučaju 'dijalektike', međutim palac i kažiprst su udaljeni svega centimetar. Koristite kada želite istaknuti određene detalje.