POŽURITE! VRIJEME CURI

Želite li čistiti zagrebačku Kuću Europe za 45.000 eura?

13.03.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Na čišćenju prostorija Predstavništva Europske komisije i Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu mogli biste u godinu dana za samo dva sata posla pet dana tjedno zaraditi 45 tisuća eura, odnosno 225 tisuća eura, ako zadovoljite visoke kriterije EU-a i u nadmetanju uspijete dobiti ovaj, s produljenjem ugovora, petogodišnji posao

Naime radi se o natječaju za pružanje usluge čišćenja, iz kategorije javne nabave, na koji se mogu prijaviti kako fizičke osobe, tako i udruge te mala i srednja poduzeća. Glavnina poslova čišćenja u Kući Europe odnosi se na čišćenje poslovnih prostora Predstavništva EK i Ureda za informiranje EP, zajedničkih prostorija te sanitarnih čvorova i čajne kuhinje, a da ne bi bilo zabune oko toga što se očekuje od ponuditelja usluge, u prilozima natječajne dokumentacije detaljno su opisani poslovi i potrebna učestalost čišćenja.

Iz natječajne dokumentacije lako se iščitava da je predviđeno radno vrijeme od 18 do 20 sati, i to samo pet dana u tjednu, a precizno su navedeni i neradni dani za blagdane i praznike, kojih smo nabrojali 12 uz osmodnevne božićne blagdane od 24. do 31. prosinca.

Ukoliko želite ovaj posao, požurite jer rok za podnošenje ponuda istječe 1. travnja, no prije predavanja ponude obavezan je posjet lokaciji odnosno informativni razgled. Naime sve pojedinosti o rasporedu poslova i potencijalnim izvođačima bit će pojašnjene prilikom informativnog razgleda lokacije u petak 14. ožujka u 11 sati. Ovaj posjet lokaciji je zapravo preduvjet za sudjelovanje u natječaju jer izvođači koji ne budu prisustvovali obaveznom posjetu bit će isključeni iz sudjelovanja u pozivu na podnošenje ponuda.

U čemu je kvaka?

Posao čišćenja nove zgrade Europske unije u Ulici Augusta Cesarca, oglašen putem javne nabave pod okriljem WTO-a, zacijelo je 'san svake hrvatske čistačice' koja najčešće radi puno radno vrijeme u školi ili nekim drugim našim javnim ustanovama za tri tisuće kuna, a možda i manje. Naime od ponuditelja usluge se decidirano traže visoki poslovni, ekološki i moralni standardi, kao i da dokažu posjeduju li dovoljne ekonomske, financijske, tehničke i profesionalne kapacitete za pružanje opisanih usluga, pa tako ukupni godišnji promet ponuđača ne smije biti manji od 150.000 eura u zadnje tri godine.

Kuća Europe ukupne je površine 1. 639,45 četvornih metara. U prizemlju su recepcija i služba za informacije dok su uredi smješteni na katu, a u podrumskim prostorima nalazi se konferencijska dvorana. Predstavništvo EK s 22 djelatnika koristi dio podruma i prvog kata ukupne površine 573,30 kvadrata dok 363, 98 kvadrata pripada Uredu za informiranje EP-a s desetero djelatnika. Zajednički prostori zauzimaju 702,17 kvadrata, a sve tri razine - podrumski prostori, prizemlje i kat - povezane su unutarnjim dizalom.

Predajete i Deklaraciju časti

Potencijalni izvođači u ponudi moraju dostaviti Deklaraciju svoje časti, propisno datiranu i potpisanu, kojom potvrđuju da se ne nalaze ni u jednoj od inkriminirajućih situacija poput bankrota, zamrznutih poslovnih aktivnosti, sudskih sporova, odnosno da nisu proglašeni krivima za profesionalni prekršaj, da nije ustanovljeno neispunjavanje obveza prema državi ili EU, da nisu predmet sudske odluke koja ima snagu res judicata za prijevaru, korupciju, sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji ili bilo kojim drugim ilegalnim aktivnostima koje štete financijskim interesima Unije, što će, ukoliko njihova ponuda bude odabrana, morati dokumentima dokazati.

U pogledu osoblja potencijalne izvođače usluge se obvezuje da dokažu da su radnici prošli odgovarajuću obuku za korištenje sredstava za čišćenje na ekonomičan način, da će koristiti uvijek isti tim ljudi, kao i da će iz sigurnosnih razloga dostaviti detalje o osoblju te pismeno najaviti eventualnu promjenu osoblja, no i upozorava da posebnu pozornost trebaju posvetiti primjenjivim odredbama za očuvanje radničkih prava u slučaju promjene poslodavca uobičajenim prijenosom poduzeća.

Visoki standardi EU-a vide se i u pogledu ekoloških kriterija pa tako deterdženti koji će se koristiti moraju biti sukladni europskim propisima o biorazgradivosti, uredski otpad se mora zasebno skupljati, preporuka je da se koriste deterdženti s mogućnošću višekratnih punjenja i u ambalaži koju je moguće reciklirati, kao i da se, koliko god je moguće, izbjegava korištenje izbjeljivača, a posao obavi uz najmanji utrošak električne energije.