SDP ZA RADNE I SOCIJALNE SUDOVE

'Želimo zaštiti radnika kao što Vlada štiti kapital'

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 15.02.2011 15:11
  • Objavljeno 15.02.2011 u 15:11
Milanka Opačić Ingrid Antičević Marinović

Milanka Opačić Ingrid Antičević Marinović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

SDP je u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog zakona o radnim i socijalni sudovima koji bi, kako kažu socijaldemokratske parlamentarke Milanka Opačić i Ingrid Antičević-Marinović – radnicima trebao omogućiti da efikasnije zaštite svoja prava

Prijedlog zakona omogućio bi osnivanje radnih i socijalnih sudova koji bi sudili u svim predmetima proizašlima iz rada i socijalnog osiguranja, poput primjerice sporova oko ugovora o radu, kolektivnih ugovora, štrajka i plaćanja doprinosa.

'Danas je radništvo marginalizirano i deplasirano, a nacionalni je interes zaštiti radnika i njegov rad. Vjerujemo da će na ovakav način biti moguće pružiti adekvatnu zaštitu radnika, barem onakvu kakvu je ova Vlada spremna pružiti kapitalu', rekla je Ingrid Antičević-Marinović. SDP-ova zastupnica pojasnila kako se efikasnost tih sudova namjerava postići odredbom prema kojoj sud mora donijeti odluku u roku od dva mjeseca te odredbom da će sudac koji ne donese odluku u tom roku učiniti tešku povredu dužnosti.

SDP-ovci se nadaju da će se time barem malo smanjiti crne brojke koje je navela Opačić. Naime, primjerice u studenom 2010. čak je 70 tisuća radnika radilo bez isplaćene plaće s doprinosima, a prema procjenama do kraja ove godine čak će ih 100 tisuća raditi bez plaće. Iako je neisplata plaća kažnjiva prema kaznenom zakonu statistike o prosječnom trajanju radnog postupka od tri do sedam godina ne ulijevaju nadu.

Zbog velikog broja predmeta (npr. 7.151 tužba na Općinskom sudu u Zagrebu 2010. godine) i dugog trajanja radnih sporova ugrožena je i egzistencija cijelih obitelji, no u SDP-u se nadaju to promijeniti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi