EUROPSKO IZVJEŠĆE U SABORU

'Želimo presude, a ne istrage'

15.10.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Šef odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje u EK Dirk Lange pred Nacionalnim odborom istaknuo je da Europska komisija želi vidjeti da se donose presude na slučajeve korupcije, a ne samo pokreću istrage

Lange je Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU te saborskim odborima za europske integracije i vanjsku politiku
predstavio izvješće o napretku Hrvatske, uz napomenu da su najveći problemi pravosuđe i borba protiv korupcije.

'Hrvatska se sada treba posebno boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala pa bi, ako Hrvatska nastavi s reformama, pregovori bez sumnje mogli biti zaključeni sljedeće godine', rekao je Lange i upozorio da nije dovoljno provoditi istrage nego i donijeti presude i strogo kazniti sve slučajeve korupcije. U izvješću su istaknuli kako je za to potrebna i 'snažna politička volja'.

Članove Odbora zanimalo je što očekuje Hrvatsku ako glavni haški tužitelj Serge Brammertz u svom izvješću pred UN-om, koje treba predstaviti u prosincu, ponovno bude nezadovoljan Hrvatskom, Lange je samo ponovio da je pozitivno izvješće Haaga ključni uvjet za otvaranje najproblematičnijeg poglavlja 23 o pravosuđu. Osim toga, Hrvatska u tom području mora racionalizirati mrežu sudova te provoditi reforme koje su se posljednjih godina donosile. 'Svi kriteriji moraju biti ispunjeni da bi se poglavlje 23 otvorilo', bio je nedvosmislen Lange.

Predsjednicu Odbora Vesnu Pusić zanimalo je kada će Europska komisija pripremiti financijski paket za Hrvatsku na što je Lange odgovorio da se na tome intenzivno radi i da bi 'posao trebao biti završen do kraja studenog, a najviše do kraja godine.'

'Nije u ovom trenutku jasno koliko bi financijski paket donio novca Hrvatskoj, ali radi se o velikoj svoti', rekla je Pusić nakon sjednice Odbora te podsjetila da će Hrvatska kao članica u okviru tog financijskog paketa plaćati doprinos proračunu EU. 'Tu sve ovisi o našoj sposobnosti koliko ćemo uspjeti iskoristiti sredstva koja su za Hrvatsku tamo predviđena, ali nisu garantirana. Vi imate obvezu plaćati svoj dio u proračunu, a imate određena sredstva koja možete dobiti od Unije, ali samo na temelju projekata. Ako nemate kvalitetne projekte, može se dogoditi ono što se dogodilo Bugarskoj, da plaćate u proračun EU više nego što iz nje dobivate sredstava', rekla je Pusić.

Unutar Komisije priprema se i podloga za nacrt ugovora za pristupanje Hrvatske EU, rekla je Pusić: 'Ne još unutar Vijeća, jer predsjedanje to još nije prihvatilo, ali radi se na prednacrtu našeg pretpristupnog ugovora.'

Države članice EU ovog mjeseca počinju razmatrati pitanje tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, pa bi i to poglavlje moglo biti otvoreno u slučaju da nijedna zemlja nema zamjerke.

'Ne bi htio da naglasak da je ovo najbolje izvješće do sada umrtvi pregovore i reforme jer, bojim se da će to imati demotivirajući karakter', rekao je Neven Mimica na što mu je Lange odgovorio da 'ovo nije najbolje izvješće, nego dobro izvješće' te da pred Hrvatskom ostaje još puno posla.