ravnopravni partner

Zelenski: Ukrajina nije tampon između zapada i Rusije

24.06.2022 u 16:02

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak u video obraćanju da Ukrajina nije tampon između zapada i Rusije, već budući ravnopravni partner zemalja Europske unije nakon što je Europsko vijeće toj zemlji u četvrtak dodijelilo status kandidata za članstvo u Uniji

"Ukrajina nije most, nije jastuk između zapada i Rusije, nije tampon između Europe i Azije, nije sfera utjecaja, nije siva zona, nije tranzitna zemlja", rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajina je "budući ravnopravni partner za najmanje 27 zemalja EU-a", rekao je Zelenskij. Više nije "treća zemlja" već će postati članica Europske unije, dodao je.

Odluka će promijeniti povijest, rekao je u videu predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

"Ne možemo promijeniti geografiju. Rusija će i dalje biti naš susjed", rekao je Stefančuk, dodavši da je u ovom slučaju povijest pobijedila geografiju.

Kao zemlja kandidatkinja, Ukrajina ima nove izglede za "pristup novim programima financijske pomoći EU-a", rekao je premijer Denis Šmihal.

  • +15
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Izrazio je nadu u nova ulaganja i radna mjesta.

"Od sada naša država neće samo usvajati europsko iskustvo, već može utjecati i na industrijsku politiku Europske unije", rekao je Šmihal, pozdravivši proces integracije Ukrajine (u EU) kao nepovratan.