tvrde obavještajci

Ukrajinci uništili ruski tegljač protubrodskim raketama koje su stigle sa Zapada, Zmijski otok ostao bez oružja?

21.06.2022 u 09:38

Bionic
Reading

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije informacije o ratu u Ukrajini u kojima navode kako su ukrajinske snage uništile ruski pomorski tegljač Spasatel Vasily Bekh

Britanski obavještajci navode kako su 17. lipnja ukrajinske snage potvrdile prvu uspješnu upotrebu protubrodskih projektila Harpoon koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih pomorskih snaga, prenosi N1.

'Cilj napada gotovo je sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatel Vasily Bekh, koji je dopremao oružje i osoblje na Zmijski otok u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora', navodi se u priopćenju.

Uništenje ruskog broda ukazuje na poteškoće s kojim se Rusija suočava u situacijama kad pokušava podržati svoje snage na Zmijskom otoku.

'Ovo je posljednje u nizu ruskih plovila, uključujući krstaricu Moskva, koje je Ukrajina oštetila ili uništila tijekom sukoba', dodaje britansko ministarstvo.

Britanski obavještajci također dodaju da je ukrajinska pomorska sposobnost uvelike neutralizirala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu na moru. To je narušilo održivost originalnog ruskog operativnog plana za invaziju, koji je uključivao držanje regije Odesa u opasnosti s mora, navode Britanci.

  • +13
Rat u Ukrajini 21.06.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV