sastanak u kijevu

Zelenski se Komšiću i Bećiroviću zahvalio na potpori, Cvijanović nezadovoljna

23.08.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović doputovali su srijedu u Ukrajinu kako bi na taj način izrazili potporu toj zemlji suočenoj s ruskom agresijom, a u Kijevu su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Kako je nakon tog sastanka objavljeno na službenoj mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika Zelenski je Komšiću i Bećiroviću izrazio zahvalnost na dosadašnjoj potpori BiH teritorijalnom integritetu i suverenitu Ukrajine istaknuvši istodobno kako očekuje da će BiH naći načina provoditi politiku sankcija što ih je Rusiji nametnula Europska unija.

"Ukrajina i BiH imaju zajednički cilj a to je članstvo u EU-u", stoji u priopćenju ureda ukrajinskog predsjednika. BiH je uz Srbiju jedina država regije koja nije formalno podržala sankcije uvedene Rusiji jer su ta nastojanja blokirali dužnosnici iz reda bosanskih Srba koje kontrolira Milorad Dodik i koji zauzima otvorena proruska stajališta podupirući agresiju na Ukrajinu kao "borbu protiv nacizma" kako je to kazao tijekom zadnjeg posjeta Rusiji.

"Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma, naročito u Ukrajini što se prihvaća kao oružje u borbi protiv Rusije", kazao je Dodik na skupu u Rusiji u travnju a ovog je tjedna najavio kako će u Rusiju ponovo putovati u listopadu. Dodikova najbliža suradnica Željka Cvijanović koja je članica Predsjedništva BiH odbila se pridružiti Komšiću i Bećiroviću na putu u Ukrajinu. Ona je kazala kako je za posjet znala ali da o tome Predsjedništvo BiH nije zauzelo službeno stajalište.

  • +8
Ilustrativna galerija/Volodimir Zelenski i Mette Frederiksen Izvor: EPA / Autor: Mads Claus Rasmussen

"O posjetu me predsjedatelj Komšić izvijestio ali on nije stavljan na dnevni red sjednice Predsjedništva, što znači da nije ni razmatran niti su usuglašavani stavovi. U skladu sa tim, stavovi koje budu iznosili tijekom posjeta su isključivo njihovi osobni, a ne službeni stavovi Predsjedništva niti BiH", kazala je Cvijanović. Posjet Komšića i Bećirovića Ukrajini prvi je takve vrste od početka ruske agresije. U Kijevu sudjejuju i na sastanku Krimske platforme, projekta pokrenutog kako bi Ukrajina promovirala i branila pravo na očuvanje svog teritorijalnog integriteta.