ratna zona

Zelenski primio misiju Međunarodne atomske agencije koja kreće prema nuklearci Zaporižje koju su okupirali Rusi

30.08.2022 u 20:52

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u Kijevu je primio misiju stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi ukrajinska javna televizija.

Zelenskij je pozvao na demilitarizaciju nuklearne elektrane na jugu Ukrajine koja je pod ruskom okupacijom, rekavši da oko elektrane treba stvoriti zonu sigurnosti.

Također je pozvao na vraćanje nuklearne elektrane natrag pod kontrolu ukrajinske države kao jedini način da se isključe nuklearni rizici.

Predvođeni čelnikom IAEA-e, Rafaelom Grossijem, 14 stručnjaka planira putovati preko linije bojišnice prema nuklearnoj elektrani i provjeriti u kojem je stanju.

"Očekuje se da će misija započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižji narednih dana", napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko.

IAEA je odvojeno rekla da će misija procijeniti fizičku štetu, evaluirati radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave. Također će "provesti hitne zaštitne aktivnosti", što je napomena koja se tiče praćenja nuklearnog materijala.

Rusija i Ukrajina jedna drugu optužuju za granatiranje u blizini elektrane, koja je sa svojih šest reaktora najveća nuklearna elektrana u Europi.

U ponedjeljak su službenici koje je postavila Rusija rekli da je ukrajinski raketni napad napravio rupu u krovu skladišta goriva u Zaporižji.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njihove snage oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su pokušale napasti nuklearnu elektranu, izvijestile su ruske novinske agencije. Navode da nema ozbiljne štete i da je razina radijacije normalna.

Kremlj je izvijestio da je misija IAEA-e "nužna" i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne tenzije oko elektrane.