opasnost za cijelu europu

Zelenski optužio Rusiju da su dva puta pogodili nuklearku Zaporižje: Svako bombardiranje te lokacije je bestidan zločin, djelo terora

05.08.2022 u 23:31

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da Rusija mora "snositi odgovornost" za "djela terora" u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje koju je okupirala ruska vojska, a koja je meta napada za koje se Kijev i Moskva međusobno optužuju

"Okupatori su danas stvorili još jednu jako riskantnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižje, najveću na našem kontinentu", rekao je Zelenski u dnevnom video obraćanju.

"Svako bombardiranje te lokacije je bestidan zločin, djelo terora. Rusija mora snositi odgovornost zbog toga što je stvorila prijetnju za nuklearnu elektranu", rekao je.

U napadu na nuklearku oštećeni su visokonaponski vodovi zbog čega je isključen jedan od reaktora.

IAEA je u utorak upozorila da je situacija u nuklearki nestabilna i "svaki dan sve opasnija".

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njezine položaje s položaja u blizini nuklearke.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da "hitno poduzme mjere da prisili Rusiju" da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini.