skup u moldaviji

Zelenski: 'Ovo je godina odluke, Ukrajini treba jasna pozivnica za NATO'

01.06.2023 u 14:02

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Moldaviji, na skupu Europske političke zajednice, naglasio da je Kijevu potrebna jasna odluka NATO-a o članstvu njegove zemlje, a pozvao je i na ukidanje restrikcija uvoza žitarica iz Ukrajine.

Obraćajući se čelnicima na početku skupa formata koji okuplja sve europske zemlje osim Rusije i Bjelorusije, Zelenski je od NATO članica zatražio da donesu jasnu odluku hoće li primiti Ukrajinu. Ponovio je i svoje pozive da se Ukrajina opskrbi borbenim zrakoplovima.

Ukrajinski predsjednik iznio je svoj poziv u vremenu dok između sjevernoatlantskih saveznika traju otvoreni sporovi o brzini ukrajinskog članstva. Dio njih strahuje da bi hitar potez mogao odvesti Savez u izravan sukob s Rusijom.

Skup čelnika 27 članica EU-a i 20 drugih europskih država održava se samo nekoliko desetaka kilometara od Pridnjestrovlja, odmetnute moldavijske regije u kojoj su stacionirane ruske 'mirotvorne' snage.

Europski čelnici koriste tu priliku kao simboličan prikaz Ukrajini i Moldaviji, dvjema zemljama koje su dobile status kandidata za članstvo u EU-u, ali i za raspravu o drugim pitanjima poput nasilja na Kosovu i postizanju dugotrajnog mira između Armenije i Azerbajdžana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao da poruka skupa nije konfrontacija s Rusijom, nego podrška Moldaviji na njenom europskom putu.

Samit se održava pod budnim okom NATO-ovih zrakoplova. Riječ je o vjerojatno najvećem političkom događaju u povijesti te bivše sovjetske republike s 2,5 milijuna stanovnika koja graniči s Ukrajinom te je pod pritiskom Rusije. Moldavija je zatvorila svoj zračni prostor za sve osim zrakoplova delegacija.

Plenković je na Twitteru zahvalio slovenskom premijeru „na gesti“ zajedničkog putovanja na skup, nakon kvara službenog zrakoplova vlade.

Summit u Moldaviji Izvor: EPA / Autor: DUMITRU DORU

Godina odluka

„Ovo je godina za odluke“, rekao je Zelenski, obraćajući se na engleskom jeziku.

„Na ljetnom NATO skupu u Vilniusu potrebna je jasna pozivnica Ukrajini, kao i sigurnosne garancije na putu prema članstvu“. 

Zelenskij je kazao kako se ukrajinske nade temelje na jedinstvu NATO-a, te je dodao da Kijev radi na organizaciji samita na kojem bi se trebalo razgovarati o načinima završetka rata, no da još nije određen datum.

Ukrajinski predsjednik u Moldaviji je pozvao i na bezuvjetno uklanjanje restrikcija izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Moldavska proeuropska predsjednica Maia Sandu, čiji se odnos s Moskvom značajno pogoršao nakon početka invazije na Ukrajinu, koristi skup kako bi ubrzala put Moldavije prema Europskoj uniji. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dan ranije rekla je kako Moldavija usprkos svim pritiscima jako brzo napreduje prema članstvu.