PREKOGRANIČNI PROJEKTI

Zelena akcija: Dok svijet gori, Hrvatska produžava životni vijek fosilnih goriva

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2021 12:55
  • Objavljeno 12.06.2021 u 12:54
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Unatoč naporima 11 zemalja EU, ministri energetike nisu uspjeli reći ne produljenju subvencija za fosilna goriva za neke prekogranične energetske projekte a svojom potporom Hrvatska je još jednom pokazala neambicioznost u borbi za klimatske promjene, ocijenla je u subotu Zelena akcija.

"Ministar Tomislav Ćorić nije nazočio sastanku, ali takav slab tekst je podržao predstavnik njegova ministarstva čime je Hrvatska još jednom potvrdila svoju neambicioznost u borbi protiv klimatskih promjena", upozorili su iz te udruge.

Ministri su se u petak složili produžiti potporu EU-a za neke prekogranične plinske projekte, unatoč naporima 11 zemalja i Europske komisije koji su jasno rekli da bi takvo financiranje trebalo prestati u skladu s klimatskim ciljevima. Vijeće je postiglo dogovor o reviziji uredbe o transeuropskoj energetskoj mreži te je time prihvatilo kompromisni tekst kojim će se produžiti subvencije za plinske projekte.

Sporazum nisu podržale još Njemačka, Španjolska, Austrija i Luksemburg. "Iako svijet gori, previše država članica još uvijek želi produljiti životni vijek fosilnih goriva poput plina", poručuju iz Zelene akcije.

Sporazum upravlja načinom na koji EU Komisija odabire liste prioritetnih projekata od zajedničkog interesa koji brže dobivaju EU sredstva i okolišne dozvole. Tako je i LNG terminal na Krku završio na toj listi, unatoč protivljenju lokalne zajednice i šire javnosti.

Smatraju da je vjerojatno da će plin i dalje dominirati novim projektima iako stvara znatno veće troškove u proizvodnji i transportu.

"U doba kada bismo svaku lipu trebali prebaciti na subvencije za čiste obnovljive izvore energije, nastavit ćemo plaćati za nepotrebnu plinsku infrastrukturu i plinovode koji se miješaju u malim količinama s vodikom. Europski parlament sada mora zauzeti čvrst stav da okonča subvencije EU-a za sva fosilna goriva", smatra Zelena akcija.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!