NAGRADE LIFE

Europski 'zeleni Oscari': Građani nagradili spašavanje kornjača

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2021 23:58
  • Objavljeno 02.06.2021 u 23:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jeff Gritchen / Zuma Press / Profimedia

Projekt spašavanja kornjača iz talijanskih ribarskih mreža dobitnik je "nagrade publike", najvažnijeg priznanja na dodjeli nagrade LIFE, europskih "zelenih Oscara"

Nagrade LIFE na europskom su zelenom tjednu dodijeljene su u četiri standardne kategorije - priroda, okoliš, klima i nagrada građana - i jednoj izvanrednoj, s obzirom na pandemijsku godinu i sve okolnosti koje su snašle Europsku uniju i svijet.

Nagrada građana, po mnogima najvažnija priznanje, otišla je u ruke talijanskog projekta Tartalife.

Riječ je o projektu kojim je smanjen broj morskih kornjača uhvaćenih u ribarske mreže duž 15 talijanskih obalnih područja i potaknuo je više od tisuću lokalnih ribara da koriste kružne udice umjesto tradicionalnih oštrijih.

To je smanjilo broj ulova morskih kornjača i do 40%, a tim je također koristio ultraljubičasto-LED svjetiljke kao sredstvo za odvraćanje, sklopive posude za ribu koje zamjenjuju mreže i posebne uređaje za uklanjanje kornjača kako bi spriječili njihovo slučajno hvatanje.

Pokrenuli su i certifikat kvalitete "Turtle Safe" za ribarska plovila te kroz svoje programe educirali gotovo milijun turista pojačavajući svijest o izazovima s kojima se suočavaju morske kornjače.

Dobitnik nagrade u kategoriji "priroda" slovački je projekt "Life Energy", usmjeren na zaštitu deset prioritetnih vrsta ptica, koji koordinira nevladina organizacija Raptor Protection iz Slovačke.

Projekt Life Energy prvi je projekt sa sustavnim pristupom rješavanju problema sudara ptica na dalekovodima kroz izradu prikladnih metoda za prepoznavanje i uklanjanje rizika. Cilj projekta je također stvoriti bolje uvjete hranjenja i uzgoja za rehabilitaciju životinja ozlijeđenih u sudaru s preprekama.

Španjolski projekt "Life Reusing Posidonia" pobjednik je u kategoriji "okoliš".

S obzirom na to da tradicionalni građevinski materijali poput betona, vatrostalne opeke i petrokemijske izolacije proizvode puno emisija stakleničkih plinova, tim koji stoji iza tog projekta zauzeo je prirodan pristup gradnji.

Tako su sušenu morsku travu Posidonia oceanica koristili su kao učinkovitu i jeftinu toplinsku izolaciju u 14 socijalnih stambenih jedinica za siromašne i osobe u nepovoljnom položaju na balearskom otoku Formentera.

Ovaj lokalni, tradicionalni i ekološki prihvatljiv način gradnje smanjio je emisije za 60%, smanjio potrošnju energije za 75%, a vode za dodatnih 60%.

U kategoriji "klima" pobjednik je francuski projekt "Life Foreccast".

Projekt FORECCAsT odvija se u regionalnom parku prirode Haut-Languedoc, koji se nalazi u jedinstvenom području okupljališta za tri klime u kojima su promjene u okolišu i klimi prilično nagle, gdje šuma zauzima 67% teritorija.

Pomogao je upraviteljima šuma u francuskom regionalnom parku prirode Haut-Languedoc uspostaviti strategije prilagodbe klimatskim promjenama, a izradili su i mobilnu aplikaciju kako bi šumarima pomogli u procjeni i upravljanju rizicima za njihovo zemljište.

S obzirom na okolnosti koje su snašle svijet u protekloj godini, a zbog koje su upravo mladi bili jedni od najugroženijih skupina, po prvi puta je dodijeljena i nagrada u specijalnoj kategoriji, "Life4Youth", a pobjednika je talijanski projekt "Life Choo-na".

On uključuje više od 300 mladih volontera iz Europskog zbora solidarnosti (ESC) koji su odlazili u terenske misije od kolovoza 2017. do kolovoza 2019.

Cilj im je bio zbrinuti 11 vrsta ptica poput rode i zlatnog orla, a radili su sa znanstvenicima, profesionalcima i drugim stručnjacima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!