O REPRODUKTIVNOM STANJU NACIJE

Zdravstvenim odgojem do više djece u Hrvatskoj!

30.05.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Poznati francuski ginekolog Michel Odent smatra kako će u budućnosti žene sve manje rađati prirodnim putem. Da je tome tako, dokazuje i činjenica da žene danas sve teže mogu podnijeti porođaj ako ne dobiju određene lijekove kako bi bolovi bili manjeg intenziteta. Tako bi u Hrvatskoj natalitet mogao još opadati. O uzrocima pada nataliteta i trenutačno reproduktivnom zdravlju žena u Hrvatskoj razgovarali smo s dr. sc. Dubravkom Lepušićem

Lepušić smatra kako su u povijesti glavni uzrok smanjenog nataliteta u Hrvata bile česte migracije stanovništva, no danas je razlog potpuno drugačiji.

'Razlozi su višestruki, no svakako promjenom načina života u smislu da se produljilo školovanje, pokušava se ostvariti karijera, zaposliti, ekonomski se situirati. To su samo neki od razloga zašto žene sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu i sve kasnije rađaju i to uglavnom jedno ili dvoje djece. Loša ekonomska situacija u zemlji unazad desetak godina svakako je dosta važan razlog smanjenog nataliteta', kaže dr. Lepušić.

Čak i onda kada se odluče na trudnoću, žene žele da porođaj prođe što bezbolnije. Jedna je od opcija porođaj prirodnim putem.

'Uvijek je bolje prirodnim putem i danas se to od različitih strukovnih liječničkih udruga, ali i drugih udruga dosta forsira. Zbog promijenjenog načina života i promijenjene konstitucije žena tijekom zadnjih stoljeća (često puta promijenjena konfiguracija zdjelice) to baš i nije uvijek moguće', kaže dr. Lepušić.

S druge strane sve se više žena odlučuje na porođaj uz dodatak lijekova koji smanjuju bolove.

'Lijekovi koji se upotrebljavaju tijekom porođaja provjereni su i dokazani i ne štete ni ženi ni plodu. Podrazumijeva se da su ti lijekovi pod kontrolom zdravstvenog osoblja, poglavito liječnika, ginekologa. Što se tiče smanjenje boli, ti lijekovi tu dosta pomažu i olakšavaju ženi porođaj', smatra Lepušić.

No postoje li razlike u procesu porođaja danas i nekada?

'Porođaj danas nije ni bolniji niti teži nego nekada. Promijenjene su okolnosti u smislu vođenja porođaja, drugačija je dijagnostika, tako da se danas vrlo rano uoće nepravilnosti tijekom samog porođaja te se uvijek pravovremeno može intervenirati. Nije svaki organizam isti tako da se svakoj ženi pri porođaju mora ponaosob posvetiti i procijeniti kako intervenirati u njenom interesu i u interesu ploda', tvrdi doktor.

Usprkos smanjenoj stopi nataliteta u Hrvatskoj, dr. Dubravko Lepušić vjeruje kako postoji nada da se ta stopa poveća upravo uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole. Time će i djeca više naučiti o spolnim bolestima, fertilitetu te zaštiti tijekom spolnog odnosa.

'Duboko se nadam da će se kroz generacije učenika koji će biti educirani kroz zdravstveni odgoj u našim školama to promijeniti i da ćemo biti slični Finskoj, gdje je znanje o tim bolestima kao i zaštita od njih na visokoj razini (Finska ima zdravstveni odgoj 40 godina, slično i u Švedskoj koja ima visok natalitet)', zaključuje Lepušić.