anonimna prijava

Zdravstvena inspekcija nije utvrdila nepravilnosti u KB-u Dubrava

26.04.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Zdravstvena inspekcija na kirurškoj klinici u KB-u Dubrava nije utvrdila nepravilnosti iz anonimne prijave dostavljene Državnom odvjetništvu (DORH) te je zaključila da nema osnove za daljnje postupanje protiv tamošnjih liječnika, doznaje se u srijedu u Ministarstvu zdravstva

"U odnosu na anonimni tekst o seksizmu i šovinizmu na kirurškoj klinici u KB-u Dubrava, Povjerenstvo za unutarnji nadzor provelo je postupak u kojem je zatražilo očitovanja te je zaključeno kako u ovom trenutku, prema dostupnim informacijama, nema osnove za daljnje postupanje protiv liječnika", navodi se u nalazu inspekcije Ministarstva zdravstva.

DORH je zdravstvenoj inspekciji u listopadu prošle godine proslijedio anonimnu prijavu, potpisanu s “Kirurzi KB Dubrava”.

U prijavi su navedene optužbe koje govore o lošem vođenju pojedinih odjela, nezakonitom deficitu osoblja, kao i dotrajaloj i neadekvatnoj opremi te neetičkom i seksističkom ponašanju pojedinih liječnika. Prijava je na osam stranica opisivala navodno “izvanredno stanje na kirurškoj klinici koje ugrožava zdravlje i život medicinskog osoblja i pacijenata".

U Ministarstvu navode da su zatražili očitovanje KB Dubrava. Proveden je uvid u medicinsku i poslovnu dokumentaciju te su obavljeni razgovori s liječnicima s klinika za kirurgiju i anesteziologiju.

Inspekcija je zaključila da broj kreveta na Odjelima za intenzivnu medicinu ispunjava uvjete propisane pravilnikom te da su zadovoljeni svi standardi u tehničkom, kadrovskom i stručnom smislu na Klinici za kirurgiju.

U rezultatima nadzora navodi se da sve ustrojstvene jedinice KB-a Dubrava rade u punom opsegu s kadrovskom popunjenošću s ispravnom opremom koja osigurava redovito obavljanje svih radnih zadaća.

Uvidom u izuzete povijesti bolesti pacijenata torakalne kirurgije vidljivo je da je medicinska dokumentacija vođena uredno, pacijenti su zbrinuti na primjeren način te u dobrom općem stanju otpušteni na kućno liječenje.

Vezano uz mortalitet na Odjelu torakalne kirurgije, utvrđeno je da se tijekom trogodišnjeg razdoblja stopa smrtnosti kreće ispod prosječnih vrijednosti te se ne može govoriti o povećanoj stopi smrtnosti, navodi inspekcija.