tragični događaj

Državno odvjetništvo se oglasilo povodom samoubojstva u Splitu

12.10.2017 u 17:46

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu izdalo je priopćenje, zbog brojnih upita novinara, u kojem iznosi kronologiju događaja koji su prethodili samoubojstvu T.K.(55) na splitskoj plaži Kaštelet u utorak navečer

Muškarac se, podsjetimo, raznio ručnim bombama u automobilu, a kao razlog neslužbeno se spominjala činjenica da mu je  maloljetna kći spolno zlostavljana još 2009. godine, ali da se do danas slučaj povlači po sudovima.

ŽDO u priopćenju navodi da je Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Split povodom izvješća Pravobraniteljice za djecu od 8. travnja 2010. odmah, u cilju zaštite prava i interesa djeteta, poduzelo potrebne izvide i nakon izvida i prikupljanja svih dokaza 20. srpnja 2010. nadležnom Općinskom sudu u Splitu  podnijelo optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina.

Nakon toga održane su rasprave i Općinski sud u Splitu je 19. veljače 2014. donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog predmetnog kaznenog djela prihvaćajući u cijelosti činjeničnu i pravnu kvalifikaciju iz optužnog akta državnog odvjetništva te je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude ODO u Splitu, navodi ŽDO, podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Splitu je 16. rujna 2014. po službenoj dužnosti ukinuo presudu suda prvog stupnja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku Općinski sud u Splitu je 15. listopada 2015. donio presudu kojom je okrivljenik ponovo proglašen krivim zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude ODO u Splitu je ponovno podnijelo žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Šibeniku je 20. travnja 2017. po službenoj dužnosti ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Činjenica je, napominje ŽDO, da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odluka doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina.  

Rasprava u ponovljenom postupku još nije određena.