FRANCUZI UPOZORAVAJU RUMUNJSKU

'Zbrinite Rome ili nećete u Schengen'

Premijer Francuske Francois Fillon

Premijer Francuske Francois Fillon

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kritizirana zbog protjerivanja Roma sa svog teritorija, francuska vlada u srijedu je preko Europske komisije pozvala Rumunjsku da zaustavi iseljavanje svojih Roma jer će joj inače biti spriječen ulazak u schengenski prostor, zonu slobodnog kretanja.

U pismu predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, francuski premijer Francois Fillon poručio je da Bruxelles treba zahtijevati od Bukurešta da svojih 4 milijarde eura iz europskih fondova namijeni rješavanju romskog pitanja.

"Francuska nema pravnih sredstava natjerati rumunjsku vladu da ta sredstva troši za stambeno zbrinjavanje i obrazovanje svog stanovništva", rekao je za radio Europe 1 ministar za europska pitanja.

"No Europi su takva sredstva na raspolaganju i zbog toga se premijer pismenim putem obratio Barrosu", rekao je Francois Lellouche, prenosi agencija Reuters.

U srijedu su u Parizu dvojica rumunjskih dužnosnika, Valentin Mocanu, državni tajnik za integraciju Roma, te Dana Valentin Fatuloiu, državni tajnik za javni red i sigurnost, počeli razgovarati o protjerivanja Roma, uglavnom rumunjskih državljana, s teritorija Francuske.

Prema podacima ministra za imigraciju, prošli tjedan je u Rumunjsku iz Francuske vraćeno 216 Roma od ukupno između 800 i 850 koliko je predviđeno za povrat tijekom kolovoza.

Tu odluku službenog Pariza kritizirala je francuska oporba, Vijeće Europe, Ujedinjeni narodi i Katolička crkva, a ogradila se i Europska komisija.

Lellouche se nada da će u razgovoru s rumunjskim dužnosnicima u srijedu i četvrtak privoljeti službeni Bukurešt da promijeni stajalište.

"Za rumunjsku vladu to mora biti nacionalni prioritet, a u protivnom", moglo bi utjecati na prijem Rumunjske u Schengen, citira Lellouchea agencija Reuters.

Rumunjska i susjedna Bugarska, članice Europske unije od 2007., žele iduće godine ući u schengensku zonu slobodnog kretanja među 25 članica EU.

Francuska vlada navodi da su Romi dragovoljno odlazili uz naknadu od 300 eura za odraslu i dodatnih 100 eura za svako dijete.

Na temelju propisa o slobodnom ulasku unutar EU u Francuskoj je oko 15.000 Roma iz istočne Europe, no oni žive u logorima i slumovima te nakon tri mjeseca, ako su bez prihoda, gube pravo na boravak i mogu biti protjerani.

Ljevica optužuje Sarkozyja da želi podići popularnost prije izbora 2012., te skrenuti pozornost javnosti s nepopularnih mjera kao što su pomicanje starosne dobi za umirovljenje i smanjenje javne potrošnje.

Sarkozyjev ljuti neprijatelj, bivši stranački kolega i premijer Dominique de Villepin, rekao je da je sadašnja vlada tim postupkom u ime "besramne" sigurnosne politike okaljala francusku zastavu, prenosi agencija AFP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi