BEZ DOGOVORA

Žbogaru besmislena konferencija o pristupanju

16.03.2009 u 21:19

Bionic
Reading

Slovenija smatra da održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju s Hrvatskom, predviđene za 27. ožujka, nema smisla ako ne dođe do dogovora oko načina posredovanja za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

BRUXELLES - "Održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju je u rukama češkog predsjedništva. Mislim da takva konferencija ne bi imala smisla ako se nijedno poglavlje ne može ni otvoriti ni zatvoriti, ali ako češko odluči da će se održati onda će se održati" , rekao je Žbogar odgovarajući na upit da komentira mogućnost da se predsjedništvo EU-a ipak odluči održati tu konferenciju.

Upitan da li bi to značilo određeni pritisak na Sloveniju, Žbogar je rekao: "Ne, mislim da ne, mi bismo na takvoj konferenciji pojasnili zašto otvaranje poglavlja nije moguće".

Dodao je da je slovenski premijer Borut Pahor poslao pismo predsjedatelju Europskog vijeća, češkom premijeru Mireku Topolaneku, u kojem je iznio razloge zašto traži odgodu te konferencije.

Češko predsjedništvo još ne želi donijeti odluku o odgodi pristupne konferencije, što mnogi tumače kao pritisak na Sloveniju. "Razmatramo mogućnost odgode samo pod pretpostavkom da će uskoro biti postignuti konkretni rezultati. To ne smije biti samo puka odgoda", rekao je prošli tjedan u Strasbourgu potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexendr Vondra.

Žbogar je ponovio da će slovenska blokada ostati "sve dok se ne promjene okolnosti" koje su do nje dovele.

U utorak će se u Bruxellesu nastaviti pregovori između povjerenika Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala posrednička skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija.