ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Zbog Vladine akcije stanovi će ostati preskupi

kosor, milinović

kosor, milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikša Stipaničev

'Za desetak dana poslat ćemo u hitnu proceduru zakon kojim ćemo nastojati pokrenuti prodaju stanova. Pomoći ćemo onima koji prvi put kupuju stan, dakle uglavnom mladim ljudima i obiteljima, posudbom od oko prosječno 200 eura po kvadratu. To bi otprilike za stan od 70 četvornih metara iznosilo oko 14 tisuća eura, na poček od dvadeset godina', rekla je Jadranka Kosor u Šibeniku prilikom proslave 20. obljetnice šibenskog HDZ-a

Sve bi išlo, prema riječima premijerke, preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) kojoj će HBOR prebaciti početni 31 milijun kuna

'Naši izračuni pokazuju da bi onda uz te pogodnosti i kredit za one koji kupuju prvi stan bio povoljniji za četrdeset posto. Vjerujemo da bismo na taj način, ako to sve uspije, a sigurna sam da hoće, u ovoj godini pokrenuli prodaju stanova i stanogradnju', naglasila je Kosor.

Ustvrdila je kako očekuje da se do kraja 2010. godine zbog toga proda oko tisuću stanova.

Stručnjaci, međutim, nisu bili skloni toj varijanti, pa je ovih dana dr. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta ustvrdila da su cijene nekretnina u Hrvatskoj previsoke. Svako izravno upletanje države zaledilo bi cijene nekretnina na sadašnjim razinama što bi, kazala je, bilo suludo bez obzira na to što je u neprodanim stanovima skriveno 300 milijuna kuna PDV-a. Gojko Bežovan, stručnjak za stambenu politiku, iza premijerkine najave iščitava pritisak banaka i pokušaj da se zadrže dostignute cijene.

Ako daje novac, Vlada bi morala ući u bilancu tvrtki, vidjeti kako su gradile. Smatra i da je uz 200 eura državne posudbe jako malo ljudi koji mogu uzeti kredit uz postojeće cijene.

'Puno je tu špekulativnog kapitala, previsokih cijena i nekvalitetne gradnje', kaže Bežovan, piše Večernji list

Predsjednik komorskog udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović pozdravlja pak svaki oblik subvencija koji će potaknuti prodaju stanova, ali tvrdi da to nije trajno rješenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi