POKOLJ PLAN DE SANCHEZ

Zbog ubojstva 256 seljaka 7.710 godina zatvora

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 17:45
  • Objavljeno 22.03.2012 u 16:14
15. godišnjica genocida u Srebrenici (15)

15. godišnjica genocida u Srebrenici (15)

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Petorica je bivših pripadnika gvatemalskih eskadrona smrti osuđena, svatko pojedinačno, na 7.710 godine zatvora zbog masakriranja 256 seljaka u pokolju Plan de Sánchez za vrijeme građanskoga rata koji je trajao od 1960. do 1996. godine

Svaki je dobio po 30 godina zatvora za svako ubojstvo te još po 30 godina zbog zločina protiv čovječnosti. U presudi se pojašnjava da će, prema važećim propisima, biti dužnu odslužiti samo maksimalnu predviđenu kaznu od 50 godina zatvora, koliko propisuje krivični zakon Gvatemale.

Iako su petorica cijelo vrijeme nijekala krivnju, jedan od njih, Lucas Tecú, kao i drugi osuđenici, civil koji je za vojsku radio 'prljave poslove', izjavio je listu Nuestro Diario da mu nije jasno zašto se ne terete i drugi pripadnici njegove jedinice jer su svi oni 'samo izvršavali naredbe'

Tijekom suđenja, jedan od preživjelih, Manuel Jerónimo, tada dijete, kazao je da se uspio skriti u šumici, odakle je vidio kako napadači dijele žene od muškaraca, žene siluju, a muškarce muče te potom sve stijeljaju bacajući tijela u zajedničku grobnicu.
Drugi svjedok, Salvador Jerónimo, u suzama je ispričao kako su seljaci zatvarani u svoje kolibe i spaljeni skupa s njima. Rekao je da je čuo vriskove i pozive u pomoć, da su se vojnici i njihovi pomagači smijali i da je onda nastupila tišina.

Osuđeni se zovu Eusebio Grace, Julián i Mario Acoj, Santos Rosales i već spomenuti Lucas Tecú. Sud je naredio ministarstvima kulture i obrazovanja da pripreme i distribuiraju pedagoške materijale kako bi školska djeca saznala što se dogodilo u građanskome ratu i kako bi se odala počast mučenicima

Pokolj Plan de Sánchez je jedan od 600 koji su zabilježeni tijekom građanskoga rata. Prije tjedan dana, bivši časnik Pedro Pimentel osuđen je na 6.060 godina zatvora zbog organiziranja smaknuća 201 seljaka u lokalitetu Dos Erres, također te kobne 1982. godine.

Tadašnji čelnik vojne diktature, general José Efraín Ríos Montt, od siječnja je u kućnom pritvoru i čeka suđenje zbog genocida.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi